• 15.08.2024
    AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
    În 15 august, valul de căldură se va menține și se va extinde în nordul Crișanei, Maramureș, local în Transilvania și Muntenia și în sud-vestul Moldovei, unde temperaturile maxime vor fi în general de 34...37 de grade. Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa în jurul pragului critic de 80 de unități. Local minimele nu vor coborî, în general, sub 18 grade.
    AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
    În 15 august, valul de căldură va persista și se va extinde, astfel încât în centrul Crișanei, sud-vestul Transilvaniei, nordul Olteniei, precum și în vestul și centrul Munteniei va fi caniculă și disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.
    AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
    În 15 august, în județele Arad, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți, Dolj, Olt și Teleorman, valul de căldură va fi persistent. Temperaturile maxime vor fi de 39...41 de grade, iar cele minime se vor situa în jurul a 23 de grade (noapte tropicală), izolat de până la 26 de grade în Dealurile de Vest. Va fi caniculă și disconfort termic deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.
    AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
    În 16 august, valul de căldură se va menține în nordul Crișanei, Maramureș, Moldova și local în Transilvania și Muntenia, unde temperaturile maxime vor fi în general de 34...37 de grade. Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa în jurul pragului critic de 80 de unități. Local minimele nu vor coborî, în general, sub 20 de grade.
    AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
    În 16 august, valul de căldură va persista, astfel încât în centrul Crișanei, sud-vestul Transilvaniei, nordul Olteniei, precum și în vestul și centrul Munteniei va fi caniculă și disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi în general de 38...39 de grade, iar minimele de 21...22 de grade, caracterizând o noapte tropicală.
    AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
    În 16 august, în județele Arad, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți, Dolj, Olt și Teleorman, valul de căldură va fi persistent. Temperaturile maxime vor fi de 39...41 de grade, iar cele minime se vor situa în jurul a 23 de grade (noapte tropicală), izolat de până la 26 de grade în Dealurile de Vest. Va fi caniculă și disconfort termic deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

    Sursa: Administraţia Naţională de Meteorologie - www.inmh.ro
  • 15.07.2024
    AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
    În 15, 16 iulie, în Maramureș, estul și nord-estul Transilvaniei, valul de căldură va persista. Va fi caniculă, iar temperaturile maxime vor fi de 35...37 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.
    AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
    În 15, 16 iulie, în cea mai mare parte a țării, valul de căldură va continua să se intensifice. Se vor înregistra temperaturi maxime între 37 și 42 de grade, iar pe litoral vor fi de 33...36 de grade. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.
    Minimele termice nu vor coborî sub 22 de grade, astfel că vor caracteriza nopți tropicale.



    AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
    În 17 iulie, în Maramureș și local în Crișana, Transilvania și nordul Moldovei, valul de căldură va persista. Va fi caniculă, iar temperaturile maxime vor fi de 33...37 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.
    Local, minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza nopți tropicale.
    AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
    În 17 iulie, în Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, cea mai mare parte a Moldovei și în sudul Transilvaniei și al Crișanei, valul de căldură va continua să fie intens. Se vor înregistra temperaturi maxime între 37 și 42 de grade, iar pe litoral vor fi de 33...36 de grade. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.
    Minimele termice nu vor coborî sub 22...24 de grade, astfel că vor caracteriza nopți tropicale.

    Sursa: Administraţia Naţională de Meteorologie - www.inmh.ro
  • 13.07.2024
    AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
    Între 13-14 iulie, în Maramureș, Transilvania, Dobrogea și în zona Carpaților Orientali, valul de căldură va persista și se va intensifica. Va fi caniculă, temperaturile maxime vor fi de 35...40 de grade, iar pe litoral de 32...35 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.
    Local, minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza nopți tropicale.
    AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
    În 13, 14 iulie, în Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia și Moldova, valul de căldură va continua să se intensifice. Se vor înregistra temperaturi maxime între 37 și 41 de grade. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.
    Minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza nopți tropicale.

    AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
    Între 15-16 iulie, în Maramureș și în cea mai mare parte a Transilvaniei, valul de căldură va persista și se va intensifica. Va fi caniculă, iar temperaturile maxime vor fi de 35...40 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.
    Local, minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza nopți tropicale.
    AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
    În 15, 16 iulie, în Banat, Oltenia, Muntenia, Moldova, Dobrogea și sud-vestul Transilvaniei, valul de căldură va continua să se intensifice. Se vor înregistra temperaturi maxime între 37 și 42 de grade, iar pe litoral vor fi de 33...36 de grade. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.
    Minimele termice nu vor coborî sub 22 de grade, astfel că vor caracteriza nopți tropicale.

    Sursa: Administraţia Naţională de Meteorologie - www.inmh.ro
  • 03.04.2024
    ADOPTAREA DECLARATIEI EUROPENE PRIVIND UTILIZAREA BICICLETEI
    Marti 2 aprilie 2024, Comisia Europeana a anuntat adoptarea mult-asteptatei Declaratii Europene privind Utilizarea Bicicletei (”European Declaration on Cycling”), rezultatul unor lungi si intensi ani de demersuri din partea Federatiei Europene a Biciclistilor (ECF) si altor coalitii, sprijinite de organizatiile nationale si locale de biciclisti din toate tarile UE, si apoi de negocieri in interiorul Parlamentului European si intre guvernele tarilor membre UE dar si negocieri interinstitutionale intre Comisie, Consiliu si Parlament.
    Declaratia este structurata pe un preambul si opt capitole si este un document politic, dar care deschide drumul spre o mai mare implicare a UE in reglementarea utilizarii bicicletei si facilitatilor pentru aceasta prin intermediul Directivelor UE si Regulamentelor UE, dar si pentru finantarea de infrastructuri si pentru promovarii utilizarii bicicletei, subiect care pentru multe decenii fusese considerat de autoritatile UE ca de interes doar local si national, iar un ultimul deceniu a fost acceptat dar ca o componenta secundara inclusa in diverse alte domenii precum mediu, sanatate, infrastructura, dezvoltare regionala, fara a avea o abordare unitara si coerenta.
    Declaratia vizeaza necesitatea adoptarii si imbunatatirii de politici publice pentru promovarea utilizarii bicicletei, incurajarea mobilitatii sanatoase, incluzive si accesibile inclusiv a celei biciclistice, dezvoltarea cantitativa si calitativa a infrastructurii pentru circulatia bicicletelor si altor dotari, amenajari si facilitati specifice velo, marirea investitiilor in sfera biciclistica, imbunatatirea sigurantei rutiere si securitatii pentru biciclisti in general, dezvoltarea industriei velo in Europa si a sectarelor economice legate de biciclete, sprijinirea transportului multimodal ce implica si bicicleta si promovarea cicloturismului si imbunatatirea colectarii de date statistice referitorare la bicicleta in Europa.
    Federatia Biciclistilor din Romania (FBR) si, prin intermediul ei, organizatiile membre, dat fiind ca FBR este, din Romania, singurul membru ”plin” al ECF., au fost implicate in demersurile de redactare a proiectului de declaratie si de promovare a adoptarii lui, inclusiv prin persuadarea autoritatilor guvernamentale romane si europarlamentarilor din Romania, la fel ca in cazul altor documente la nivel UE de interes pentru biciclete, inclusiv diverse directive si regulamente UE.

    Sursa: Federatia Biciclistilor din Romania (FBR) - www.biciclisti.ro
  • 29.03.2024
    CÂND SE SCHIMBĂ ORA ÎN 2024 ȘI ROMÂNIA TRECE LA ORA DE VARĂ
    ​​În noaptea de sâmbătă, 30 martie, spre duminică, 31 martie, se schimbă ora și România trece la ora de vară 2024. Ceasul se dă cu o oră înainte, iar ora 03:00 devine ora 04:00. Pentru că se schimbă ora, duminică devine cea mai scurtă zi din 2024.
    Trecerea de la ora de iarnă la ora de vară a fost intens dezbătută în ultimii ani, Parlamentul European recomandând renunțarea la schimbarea orei, începând cu 2021, liucru care nu s-a întâmplat.
    Statele membre ale UE trebuiau să notifice până în 2021 dacă vor să aplice în mod permanent ora de vară sau ora de iarnă. Deocamdată însă, discuția rămâne în aer.
    Cum s-a ajuns la propunerea de renunțare la schimbarea orei? Ca răspuns la inițiative cetățenești, în februarie 2018 Parlamentul a cerut Comisiei să evalueze directiva privind schimbarea sezonieră a orei și să facă propuneri de modificare a acesteia dacă este cazul.
    În urma acestei evaluări, care a strâns 4.6 milioane de răspunsuri, dintre care 84% s-au pronunțat în favoarea renunțării la schimbările orare, Comisia a făcut propunerea.
    Comisia Europeană a explicat că măsurile UE referitoare la ora de vară impun schimbarea orei de două ori pe an pentru a se ține seama de evoluția tiparelor de lumină naturală și pentru a se profita la maximum de lumina zilei disponibilă într-o anumită perioadă de timp. Ceasurile se dau cu o oră înainte în dimineața ultimei duminici din martie și se dau cu o oră înapoi în dimineața ultimei duminici din octombrie, pentru a se reveni la ora standard.
    Ora de iarnă este considerată însă ora standard, ora naturală, de aceea se numește și timp legal român.
    Ora de vară 2024 este valabilă de pe 31 martie până pe 27 octombrie. În noaptea de sâmbătă spre duminică ceasul se dă înainte cu o oră, iar România trece la ora de vară 2024.
    Sursa: HotNews - www.hotnews.ro
  • 04.03.2024
    BICICLETA - CAMPIOANA MONDIALA A EFICIENTEI ENERGETICE
    5 Martie este Ziua Mondiala a Eficientei Energetice. Este o tema de o importanta foarte mare, dar subevaluata. Guvernele se preocupa de cresterea productiei de materii prime energetice si de energie, cresterii ponderii surselor regenerabile si reducerii poluarii la productia si transportul de energie, dar prea putin pun accentul pe eficientizarea utilizarii energiei, unde exista un potential imens foarte putin valorificat, care ne-ar scuti pentru viitorul apropiat de nevoia de cresteri puternice a capacitatii de productie de energie si ar reduce consumul.
    Eficienta energetica nu inseamna numai cladiri sau conducte mai bine izolate, instalatii de ardere si alte instalatii mai performante sau tehnologii care nu necesita incalziri la temperaturi foarte mari, ci si o crestere a eficientei energetice in domenii precum transporturile, mobilitatea fiind o sfera in care se consuma cantitati foarte mare de energie si e si potential important de economisire, dar nu doar prin motoare mai performante....
    In acest context, Clubul de Cicloturism "Napoca" (CCN) si celelalte organizatii membre ale Federatiei Biciclistilor din Romania (FBR) reamintesc faptul ca bicicleta este dovedita ca fiind modul terestru de deplasare cel mai eficient energetic din toate cele existente, depasind mersul pe jos, trenul si toate categoriile de autovehicule, motiv suplimentar pentru care ar merita promovata in special ca mijloc cotidian de transport in mediul urban.
    Astfel, studiile de specialitate arata ca deplasarea cu bicicleta, la viteza obisnuita de 15-20 km /h se face cu o eficienta energetica de doua-trei ori mai mare fata de mersul pe jos, de patru-cinci ori mai mare decat deplasarea cu mopedul sau trenul, de sase-opt ori mai mare decat deplasarea cu automobilul daca sunt mai multi pasageri, si de circa noua-zece ori mai mare decat prin inot sau calare pe cal. Daca intr-un automobil este o singura persoana, eficienta energetica a deplasarii este de zeci de ori mai redusa decat daca deplasarea s-ar face pe bicicleta, cifrele exacte depinzand si de viteza masinii, eficienta scazand la viteze mari din cauza cresterii exponentiale a frecarii cu aerul.
    Este de mentionat si faptul ca eficienta motorului unui autoturism actual este circa 25%, cam la acelasi nivel cu cea a corpului uman in ce priveste transformarea, prin "ardere", a combustibilului (alimentelor, in cazul omului) in energie mecanica. Eficienta de transmitere a fortei de la picioarele omului, prin pedalare, la roata motrice, se apropie la o bicicleta bine intretinuta de 100%, iar din punct de vedere al transportului de greutati, bicicleta are cel mai bun raport din toate vehiculele, putand transporta normal mase de peste zece ori masa proprie, raport care la autovehicule este cu mult inferior, explicand si eficienta mult mai redusa.
    Asigurarea necesarului de energie pentru civilizatia umana se poate face prin reducerea nevoilor de energie inclusiv prin cresterea eficientei energetice, o alternativa mult mai ecologica si economica fata de continuarea cresterii si consumului de energie, facut cu distrugerea mediului natural prin exploatarea resurselor neregenerabile cum sunt carbunele, gazul metan, petrolul si uraniul, dar si prin producerea de energie doar aparent "verde" cum sunt "padurile" de eoliene si sutele de microhidrocentrale ce sunt pe cale sa distruga peisajul, biodiversitatea si ecosistemele raurilor Romaniei.
    In cadrul promovarii eficientei energetice, domeniul transporturilor ar trebui sa beneficieze de atentie sporita, inclusiv prin reducerea transporturilor motorizate rutiere si promovarea celor cu eficienta energetica inalta, ce pe plan interurban si international trebuie sa insemne in special promovarea transportului feroviar, iar pe plan urban si periurban ar trebui sa insemne promovarea transportului public si a bicicletei.
    Sursa: Federatia Biciclistilor din Romania (FBR) - www.biciclisti.ro
  • 24.07.2023
    ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 24 iulie, ora 22:00 – 25 iulie, ora 10:00, local în vestul, nord-vestul și centrul țării vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului (rafale în general de 55...70 km/h și izolat peste 80 km/h), vijelii, averse ce vor avea și caracter torențial (în intervale foarte scurte de timp cantitățile de apă vor fi de 20...25 l/mp și izolat peste 30...40 l/mp) și grindină.
    Notă: Instabilitatea atmosferică va fi pronunțată începând cu a doua parte a zilei de marți (25 iulie) în vestul, nordul, centrul și nord-estul teritoriului, iar miercuri seara și în noaptea de miercuri spre joi (26/27 iulie) în special în sud și est.




    ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ
    Luni (24 iulie) valul de căldură se va extinde în vestul, sudul și parțial estul țării. Va fi caniculă, disconfortul termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 34 și 37 de grade, iar cele minime se vor situa între 18 și 23 de grade.






    AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
    Marți (25 iulie), valul de căldură și canicula se vor extinde în toată țara. În Maramureș, Transilvania, nordul Crișanei și al Moldovei și pe litoral disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 37 de grade, iar cele minime se vor încadra între 17 și 22 de grade.
    AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
    În 25 iulie, în sudul Crișanei, Banat, Oltenia, Muntenia, în jumătatea sudică a Moldovei și în vestul Dobrogei se vor înregistra temperaturi maxime în general de 37...39 de grade, iar minimele se vor situa între 19 și 24 de grade, astfel că disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.
    AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
    În 25 iulie, în județele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călărași și în municipiul București, se vor înregistra temperaturi maxime extreme de 40...42 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.

    AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
    În 26 iulie, în județele Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călărași, Ialomița, Brăila, Galați, vestul județului Constanța și în municipiul București, se vor înregistra temperaturi maxime extreme de 40...42 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.
    Sursa: Administraţia Naţională de Meteorologie - www.inmh.ro
  • 23.07.2022
    AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
    Sâmbătă (23 iulie), valul de căldură se va menține în cea mai mare parte a țării, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În general temperaturile maxime se vor situa între 35 și 37 de grade, iar cele minime vor fi de 18...20 de grade.
    AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
    Sâmbătă (23 iulie), în sudul Olteniei și al Banatului, precum și în sud-vestul Munteniei valul de căldură va persista, iar local în Transilvania și în zona joasă din Maramureș acesta se va intensifica. Se vor înregistra valori termice diurne de 37...40 de grade, mai ridicate în Oltenia, iar minimele nu vor coborî sub 18...22 de grade și prin urmare disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.
    AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
    În județele Timiș, Arad, Bihor, Satu Mare și Sălaj se vor înregistra temperaturi maxime extreme, comparabile cu recordurile absolute. Acestea vor fi cuprinse între 39 și 42 de grade, iar în cursul nopții valorile termice nu vor coborî, în general, sub 20...24 de grade și disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.
    ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 23 iulie, ora 12 - 23 iulie, ora 21, în zona Carpaților Orientali și în estul Carpaților Meridionali vor fi perioade scurte cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin intensificări ale vântului și vijelii (viteze la rafală de peste 55...75 km/h), grindină, descărcări electrice și averse torenţiale. Cantitățile de apă vor depăși izolat 20...35 l/mp.
    Sursa: Administraţia Naţională de Meteorologie - www.inmh.ro
  • 05.07.2022
    AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
    În 5 iulie, valul de căldură se va menține în toate regiunile, iar disconfortul termic va fi ridicat în zonele de câmpie și de podiș, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În general temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 și 36 de grade.
    AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
    Marți (05 iulie), în zonele joase din vestul și nord-vestul țării valul de căldură se va intensifica, iar temperaturile maxime se vor apropia de recordurile absolute ale datei. După-amiaza se vor înregistra frecvent valori de 36...38 de grade.




    AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
    Vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, astăzi (5 iulie) în sud-vest, în zona montană și submontană, iar la noapte (5/6 iulie) și mâine (6 iulie) treptat și în vest, centru, nord, nord-est și sud. Vor fi averse cu caracter torențial, frecvente descărcări electrice și pe arii restrânse vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 25...35 l/mp.
    AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
    În după-amiaza zilei de astăzi (5 iulie), local în Oltenia, în nordul Munteniei și în Carpații Meridionali, apoi și în Banat, sudul Crișanei și sud-vestul Transilvaniei, vor fi averse torențiale, vijelii (rafale de peste 70...80 km/h și izolat 90 km/h) și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși local 35...40 și pe arii restrânse 50...60 l/mp.
    Sursa: Administraţia Naţională de Meteorologie - www.inmh.ro
  • 30.06.2022
    AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 30 iunie - 1 iulie, valul de căldură se va menține în toate regiunile, iar disconfortul termic va fi ridicat în zonele de câmpie și de podiș, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În general temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 și 36 de grade, iar cele minime între 17 și 20 de grade.
    AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
    În zilele de joi (30 iunie) și vineri (01 iulie), local în zonele joase din Banat, Transilvania și Moldova valul de căldură va fi persistent, iar temperaturile (diurne și nocturne) se vor apropia de recordurile absolute ale perioadei. După-amiaza se vor înregistra frecvent valori de 36...38 de grade, iar noaptea nu vor coborî în general sub 18...22 de grade și prin urmare disconfortul termic va fi accentuat.
    Notă: temperaturi maxime apropiate de recordurile absolute ale perioadei se vor înregistra pe arii restrânse și în restul Transilvaniei, dar temperaturile minime vor fi mai coborâte decât valorile extreme.
    AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
    Joi (30 iunie) și vineri (01 iulie), în zonele joase din județele Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj, Maramureș și Bistrița-Năsăud se vor înregistra temperaturi maxime extreme, ce vor atinge și depăși recordurile absolute ale perioadei. Acestea se vor situa în jurul valorilor de 38...39 de grade în județele Arad, Bihor și Satu Mare, iar în Sălaj, Maramureș și Bistrița-Năsăud vor fi 36...37 de grade. Pe parcursul nopților temperaturile se vor menține ridicate și doar în orele dimineților se vor înregistra valori în general de 20...24 de grade.
    Sursa: Administraţia Naţională de Meteorologie - www.inmh.ro
  • 03.05.2022
    OFERTELE OPERATORILOR DE TRANSPORT FEROVIAR PRIVIND LUAREA BICICLETELOR ÎN TREN
    A. CFR CALATORI
    (Conform: www.cfrcalatori.ro
    1. Sunt admise la transport biciclete nepliabile numai la trenurile care au în compunere tipuri de vagoane cu spaţiu special amenajat (din punct de vedere constructiv) pentru transportul de biciclete. Se admite o singură bicicletă de persoană.
    2. Trenurile CFR Călători care oferă serviciul de transport pentru călătorii însoţiţi de bicicletă, le puteţi afla la casele de bilete ale CFR Călători sau consultând Mersul trenurilor de pe site-ul nostru www.cfrcalatori.ro (trenurile cu vagoane în care se pot transporta şi biciclete au la „Servicii” simbolul pentru biciclete).
    3. Pentru călătorii însoţiţi de biciclete la trenurile cu regim de rezervare care oferă serviciu de transport biciclete, se alocă locuri în compartimentele alăturate spaţiului destinat depozitării acestora.
    4. La trenurile la care se oferă serviciu de transport biciclete (la care există pictograma corespunzătoare în Mersul Trenurilor de pe site-ul www.cfrcalatori.ro) se pot lua la transport biciclete nepliabile, pentru care se va achita la casele de bilete un tarif de 15 lei/ bicicletă.
    5. Pe toate trenurile se pot transporta gratuit biciclete pliabile la clasa 1 şi a 2-a sau schiuri la vagoanele de clasa a 2-a, ca bagaj de mână, în limita spaţiului disponibil bagajelor de mână, cu condiția să nu incomodeze pe ceilalți călători (o bicicletă pliabilă sau o pereche de schiuri de persoană).
    6. Dacă la verificarea legalității călătoriei personalul de tren constată călători care sunt însoțiți de o bicicletă și nu prezintă biletul de transport bicicletă, se va aplica tariful pentru bagaje voluminoase, pentru zona kilometrică corespunzătoare legitimației de călătorie a călătorului (o bicicletă se consideră că are 15 kg).
    7. În cazuri bine justificate în care gradul de ocupare al trenului respectiv este aproape de 100% sau peste, personalul de tren poate interzice îmbarcarea călătorilor cu biciclete, dacă aceștia NU posedă bilete de bicicletă pentru trenul respectiv.
    8. În cazul grupurilor organizate de bicicliști, aceștia trebuie să depună o solicitare cu minim 72 de ore înainte, astfel încât direcțiile de specialitate să poată lua măsuri pentru organizarea transportului în funcție de materialul rulant disponibil.

    B. REGIO CALATORI
    (Conform: www.regiocalatori.ro)
    Compania are trenuri pe rutele: Alba Iulia - Zlatna, Arad - Nadlac, Arad - Valcani, Brașov - Ploiești Vest - Mărășești - Iași, Brașov - București Nord, Brașov - Mangalia, Brașov - Sf. Gheorghe - Brețcu, Brașov - Zărnești, Brașov-Constanța, Iași - Dorohoi, Iași - Hârlău, Iași - Roman, Luduș - Bistrița Nord, Ploiești Sud - Urziceni, Valea Lungă - Blaj - Bălăușeri, Timișoara Nord - Cenad, Timișoara Nord - Jimbolia, Timișoara Nord - Cruceni, Timișoara Nord - Reșița Nord, Lovrin - Nerău, Vaslui-Iași-Suceava Nord.
    1. Transportul bicicletelor
    In trenurile Regio Calatori pot fi transportate gratuit biciclete pliabile/ demontabile, pe toate tipurile de trenuri ca bagaj de mana in limita spatiului disponibil.
    Celelalte tipuri de biciclete nu se accepta la transport. Pentru calatorii care nu respecta aceste reglementari si urca in tren cu biciclete nedemontabile/ nepliabile li se va incasa tarif bagaj voluminos/10 kg.
    Urcarea și coborârea biciletelor, se vor face exclusiv prin grija călătorului.
    Călătorul va însoți și va supraveghea bicicleta pe durata transportului, personalul de tren nefiind răspunzător de supravegherea bicicletelor.
    Insa pe pagina de Facebook au postat un anunt potrivit caruia:
    "Începând din 03.05.2022 este permis accesul bicicletelor 🚲 în trenurile Regio Călători cu următoarele tarife:
    🔵 1-70 km - 5 lei/bicicletă
    🔵 peste 70 km - 10lei/bicicletă

    C. TRANSFEROVIAR
    (Conform: www.transferoviarcalatori.ro)
    Tariful unic pentru transportul unei biciclete este 7,00 lei, indiferent de distanța parcursă de un singur tren.
    Călătorul poate lua gratuit în vagoanele clasă, ca bagaj de mână, o bicicletă pliabilă sau demontabilă, cu condiţia să nu îi incomodeze pe ceilalţi călători.
    Călătorul poate lua la trenurile formate din automotoare, în spațiile libere ale vagonului, o bicicletă nedemontabilă pentru care va achita la casele de bilete sau în tren (când acesta se urcă dintr-o stație fără casă de bilete TFC), tariful aferent transportului de bicicletă.
    Pe toată durata transportului, călătorul va însoți și supraveghea bicicleta astfel încât să nu afecteze siguranța și confortul călătorilor. Călătorul este direct răspunzător de orice pagubă cauzată pe parcursul transportului bicicletei.
    Pe relațiile București Nord - Aeroport H. Coandă, Bucuresti Nord - Brașov nu sunt acceptate la transport bicicletele.
    Pe relația Cluj Napoca - Oradea și retur nu sunt acceptate la transport biciclete în trenurile care nu beneficiază de loc special amenjat (Bombardier tip Talent).

    D. SOFTRANS
    (Conform: www.softrans.ro
    Transportul bicicletelor se taxeaza cu reducere 50% din pretul integral. Se accepta maxim 4 biciclete, fiind indicat a se transporta in vagonul 3, unde se afla suporturile speciale.

    E. ASTRA TRANSCARPATIC
    (Conform: www.astratranscarpatic.ro
    În trenurile Astra Trans Carpatic nu este permis transportul bicicletelor.

    F. INTERREGIONAL
    (Conform: www.interregional.ro
    Reglementări Proprii IRC 039 la art.17 alin (2)
    39.1. Bagajele de mână trebuie să fie astfel ambalate încât să nu producă daune călătorilor ori să deterioreze inventarul vagonului sau celelalte bagaje.
    (2) Călătorul poate lua gratuit în vagoanele clasă, ca bagaj de mână, în limita spațiului disponibil , o bicicletă pliabilă sau demontabilă, cu condiţia să nu incomodeze pe ceilalţi călători.
    39.2. Călătorul poate lua în vagoanele clasă o bicicletă nedemontabilă pentru care se va achita la casele de bilete sau prin platforma online tariful aferent transportului de bicicletă. În cazul achiziționării legitimațiilor prin online, se pot achizitiona și ‘‘bilet bicicletă’’, dacă se solicită un număr de biciclete mai mic sau cel mult egal cu numărul călătorilor declarați, la bilete de călătorie simplă, pe rute formate dintr-un singur tren, numai dacă trenul respectiv oferă astfel de servicii, în limita locurilor disponibile alocate pentru acest tip de serviciu.
    39.3. Pe durata transportului, călătorul va însoţi şi supraveghea bicicleta astfel încât să nu fie afectată siguranţa şi confortul călătorilor.
    A.1.5. Bilet bicicletă: Se emite pentru trenuri care circulă ca rang Regio călătorul poate lua în vagoanele clasă o bicicletă nedemontabilă pentru care se va achita la casele de bilete respectiv in tren(dupa caz), tariful aferent legitimaţiei "Bilet bicicletă."

    Un material de Radu Mititean, CCN - www.ccn.ro

  • 31.03.2022
    VICTORIE PENTRU CICLOTURISM DUPĂ 25 DE ANI DE EFORTURI
    COMUNICAT DE PRESĂ: VICTORIE PENTRU CICLOTURISM DUPĂ 25 DE ANI DE EFORTURI
    A fost adoptată Hotărârea Guvernului pentru aprobarea Normelor metodologice privind crearea, amenajarea şi omologarea traseelor de cicloturism.
    30 martie 2022 va rămâne în istoria turismului în România ca o zi a victoriei, prin adoptarea de către Guvernului României a Hotărârii nr. 441/2022 pentru aprobarea Normelor metodologice privind crearea, amenajarea şi omologarea traseelor de cicloturism, publicată în Monitorul Oficial nr. 319 din 31 martie 2022, la finalul a 25 de ani de luptă a organizațiilor bicicliștilor pentru înlăturarea barierei legislative care a blocat până acum valorificarea imensului potențial al țării noastre în acest domeniu.
    Acum se vor putea și la noi marca trasee pentru turismul velo, cum există demult în majoritatea țărilor europene, se bune baza Centrului Național de Coordonare Velo (CNCV), bazei naționale de date de profil și Rețelei naționale de trasee cicloturistice din România ROVELO, se clarifică aspectele de bază pentru clasificarea și structurarea traseelor marcate pentru cicloturism și se crează premisele pentru adoptarea metodologiei de concepție, marcare și omologare a traseelor cicloturistice și integrarea Rețelei ROVELO în rețeaua paneuropeană EuroVelo.
    Mulțumim colegilor din organizațiile de bicicliști, membre sau nu ale Federaței Bicicliștilor din România (FBR), care s-au implicat în ultimii 25 de ani prin mii de ore de voluntariat în eforturile de convingere a autorităților să accepte și aprobe legislația propusă de noi privind traseele cicloturistice, precum și Federației Europene a Biciliștilor (ECF) și organizațiilor naționale de bicicliști din diverse țări europene care ne-au susținut moral și cu informații.
    Mulțumim printre altele și actualului Minister al Antreprenoriatului și Turismului, care încă din 1999 a acceptat să sprijine demersul și a promovat de numeroase ori în ultimele două decenii pe circuitul de avizare interministerială proiectul de hotărâre redactat de noi, ajutat în 2016 și de Cancelaria Primului Ministru, încercând să depășească opoziția altor ministere.
    Mulțumim în mod special și Ministerului Investițiilor și Fondurilor Europene, care în 2021 a inclus în PNRR adoptarea acestui HG și Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației care recent s-a implicat ca și coinițiator al proiectului de hotărâre de guvern, și-a asumat rolul de viitor Centru Național de Coordonare Velo și a avut un merit important în convingerea ministerelor avizatoare, astfel că normele au putut fi în sfârșit adoptate. Mulțumim și autorităților locale și organizațiilor acestora pentru recentul sprijin. Triumful acesta este unul de etapă, pentru că nu este un final, ci un început. Urmează elaborarea de norme de aplicare ce vor trebuie aprobate prin ordine ministeriale până la finalul lunii septembrie 2022, o necesară modificare și completare a normelor adoptate prin actuala hotărâre de guvern pentru a reduce deficiențele din în cuprinsul lor, operaționalizarea CNCV, găsirea unui cadru de participare a societății civile la dezvoltarea Rețelei ROVELO, adoparea unor modificări și completări ale cadrului normativ cu rang de lege și a mult-amânatului normativ de proiectare a infrastructurii velo în domeniul și începerea aplicării practice a normelor, profitând de faptul că sunt disponibile pentru trasee ciclotruistice finanțări importante prin PNRR și alte programe, fapt la care FBR a avut un aport important.

    31 martie 2022

    av. Radu Mititean
    președinte - Federația Bicicliștilor din România (FBR)
    director executiv - Clubul de Cicloturism Napoca (CCN)
    FEDERATIA BICICLISTILOR DIN ROMANIA (FBR)
    tel. 0744-576836 E-mail: contact@biciclisti.ro
    CIF: 23002035 Nr. inscriere (TMB-RF): 41 / 13.12.2007

  • 25.12.2021
    INFORMARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 25 decembrie, ora 10:00 – 28 decembrie, ora 10:00, temporar vor fi precipitații moderate cantitativ în cea mai mare parte a țării. În zona montană înaltă, iar începând din seara zilei de sâmbătă (25 decembrie) și în cea mai mare parte a Moldovei vor fi ninsori și lapoviță, iar în celelalte regiuni mai ales ploi.
    Îndeosebi pe parcursul zilelor de duminică (26 decembrie) și luni (27 decembrie) pe alocuri se va depune polei, cu o probabilitate mai ridicată în jumătatea de sud a Moldovei, în Muntenia, în Crișana și nord-vestul Transilvaniei.
    Pe parcursul zilei de luni (27 decembrie) vântul va prezenta intensificări temporare în regiunile sudice, cu viteze de 40…50 km/h, iar în zona montană înaltă, rafalele vor depăși 60…70 km/h spulberând zăpada.
    AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 25 decembrie, ora 10:00 – 26 decembrie, ora 12:00, în Banat, Crișana, iar pe arii restrânse în Transilvania și nord-vestul Olteniei va ploua însemnat cantitativ. În zona Carpaților Orientali și în nord-vestul Moldovei treptat vor predomina ninsorile și se va depune strat nou de zăpadă, pe alocuri mai consistent. Cantitățile de precipitații vor depăși 25...40 l/mp.
    AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 25 decembrie, ora 10:00 – 26 decembrie, ora 12:00, în Carpații Occidentali și în grupele vestice ale Carpaților Meridionali vor fi precipitații abundente. Vor fi ploi, care vor favoriza topirea și cedarea apei din stratul de zăpadă, iar la altitudini de peste 1800 m vor predomina ninsorile. Cantitățile de apă vor depăși 40...50 l/mp și pe arii restrânse 70 l/mp.
    Notă: În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj.
    Sursa: Administraţia Naţională de Meteorologie - www.inmh.ro
  • 12.12.2021
    INFORMARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 12 decembrie, ora 09:30 – 12 decembrie, ora 18:00, temporar vor fi precipitații, local moderate cantitativ (15...20 l/mp), sub formă de ploaie în Moldova și predominant sub formă de ninsoare în sudul și vestul Banatului. În nordul Carpaților Orientali, iar până spre orele amiezii și în Carpații Meridionali, la altitudini de peste 1700 m va continua să ningă.
    Temporar vântul va avea intensificări în regiunile vestice și la munte, cu viteze în general de 50...55 km/h, mai mari pe creste, viscolind ninsoarea.
    Notă: În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj.
    Sursa: Administraţia Naţională de Meteorologie - www.inmh.ro
  • 30.11.2021
    INFORMARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 30 noiembrie, ora 10 – 01 decembrie, ora 20, temporar, vântul va avea intensificări în toate regiunile, cu viteze la rafală cuprinse în general între 50 și 60 km/h și vor fi precipitații pe arii restrânse moderate cantitativ.
    În sud-estul și sudul extrem al țării, pe parcursul zilei de marți (30 noiembrie) vor fi precipitații sub formă de ploaie, lapoviță și pe arii restrânse ninsoare.
    La munte va ninge, iar în regiunile intracarpatice în cursul nopții de marți spre miercuri (30 noiembrie/01 decembrie) local vor predomina ninsorile și pe alocuri se va depune strat de zăpadă.
    AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 30 noiembrie, ora 10 – 30 noiembrie, ora 20, în Dobrogea, precum și în vestul și sud-vestul Olteniei vântul va avea intensificări, cu rafale cuprinse între 55 și 75 km/h. Intensificări ale vântului vor fi și la altitudini de peste 1500 m în Carpații Meridonali și de Curbură, cu viteze ce vor depăși 75...85 km/h și va ninge viscolit.
    AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
    În după-amiaza și seara zilei de marți (30 noiembrie), în zona de litoral a județului Constanța vor fi intensificări puternice ale vântului, cu rafale de peste 80...90 km/h.
    AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 30 noiembrie, ora 20 – 01 decembrie, ora 16, în zona montană și submontană va ninge, se va depune strat de zăpadă, iar vântul va avea intensificări cu viteze cuprinse în general între 55 și 65 km/h. La altitudini de peste 1700 m, rafalele vor depăși 85...95 km/h, viscolind ninsoarea.
    Până în dimineața zilei de 01 decembrie, astfel de fenomene se vor semnala și în regiunile nord-vestice.
    AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 30 noiembrie, ora 23 – 01 decembrie, ora 11, în nordul Carpaților Orientali, local în Carpații Occidentali și în vestul Carpaților Meridionali va ninge abundent, se va depune strat consistent de zăpadă, iar la altitudini de peste 1500 m, rafalele vor depăși 75...85 km/h și va fi viscol.
    Notă: În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj.
    Sursa: Administraţia Naţională de Meteorologie - www.inmh.ro
  • 04.11.2021
    ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 04 noiembrie, ora 10 – 04 noiembrie, ora 23, în zona Carpaților Meridionali și Occidentali vor fi intensificări ale vântului, cu viteze în general de 60...80 km/h, iar la altitudini de peste 1700 m, rafalele vor depăși 90...100 km/h.
    Intensificări ale vântului vor fi și în Banat și Crișana, cu rafale de 55...70 km/h.
    Notă: intensificări temporare ale vântului vor fi local în nordul, centrul și estul țării, cu viteze de 45...55 km/h.
    AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 04 noiembrie, ora 18 – 06 noiembrie, ora 10, în vestul și nord-vestul țării va ploua, iar cantitățile de apă vor depăși 25...30 l/mp și pe arii restrânse 30...40 l/mp.
    AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 04 noiembrie, ora 18 – 05 noiembrie, ora 18, în județele Timiș și Arad, în vestul județului Caraș-Severin, precum și în zona montană a județelor Hunedoara, Alba, Cluj și Bihor va ploua abundent și se vor acumula cantități de apă în general de 40...60 l/mp.
    Notă: În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj.
    Sursa: Administraţia Naţională de Meteorologie - www.inmh.ro
  • 29.10.2021
    TRECEREA LA ORA DE IARNĂ
    România trece în noaptea de sâmbătă spre duminică, 30 octombrie spre 31 octombrie, la ora de iarnă. Ceasul se dă înapoi cu o oră astfel încât ora 04.00 devine ora 03.00. Parlamentul European s-a pronunțat de mai multe ori pentru renunțarea la schimbarea orei de două ori pe an.
    În martie 2019 Parlamentul European a votat în favoarea renunțării la practica de a regla ceasurile cu o oră primăvara și toamna începând cu 2021. Însă acest obiectiv nu a fost primit cu aceeași ambiție de către Consiliul UE care, după doi ani de analize, nu a formulat o poziție comună.
    84% din cetățenii UE sunt în favoarea renunțării la schimbarea orei care, potrivit unor numeroase studii, are un efect negativ asupra sănătății umane.
    Un sondaj UE, pe 4,6 milioane de oameni, arată că oamenii resimt disconfort fizic și mental din cauza schimbării orei. Oamenii întâmpină probleme în a adormi sau au chiar insomnii.
    Aproximativ 40% dintre respondenți au spus că au avut probleme în a se concentra, iar o treime s-au simțit irascibili. Unele persoane acuză o oboseală puternică după schimbarea orei de vară (când ceasurile se dau înainte cu o oră), însoţită eventual de o senzaţie de disconfort şi chiar de dureri de cap.
    Practic, în acest weekend se revine la ora normală care a fost schimbată odată cu introducerea sistemului orei de vară idee vehiculată pentru prima oară de omul de știință Benjamin Franklin, în anul 1784. Acesta a scris un eseu numit "An Economical Project" în care a emis câteva idei pentru economisirea uleiului folosit la lămpile de iluminat, potrivit Observatorului astronomic.
    În acest moment 70 de țări au acest sistem, iar UE a adoptat schimbarea orei în 1980.

    Sursa: www.hotnews.ro
  • 01.08.2021
    AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
    În data de 01 august, valul de căldură va persista în cea mai mare parte a țării, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În regiunile vestice, sudice și local în restul teritoriului va fi caniculă. Temperaturile maxime se vor situa în general între 34 și 38 de grade, iar noaptea, local, temperaturile nu vor coborî sub 20 de grade.
    AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
    Duminică (1 august) în Muntenia, Oltenia, Banat, Crișana, sudul Moldovei și sud-vestul Transilvaniei, disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa între 37 şi 40 de grade, iar izolat în Lunca Dunării se vor atinge 41 de grade.
    AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 01 august, ora 16:00 – 02 august, ora 10:00, în vestul, centrul și nordul țării, precum și la munte vor fi perioade cu vijelii, frecvente descărcări electrice, averse torențiale și grindină. Cantitățile de apă vor depăși pe alocuri 25...30 l/mp.
    Notă: Astfel de fenomene vor fi pe arii restrânse și în restul teritoriului.
    AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 01 august, ora 16:00 – 02 august, ora 02:00, în Crișana, Maramureș, local în Banat, Transilvania și nordul Moldovei vor fi perioade cu vijelii puternice, cu rafale de peste 80...100 km/h, frecvente descărcări electrice și grindină. Local vor fi averse torențiale, iar cantitățile de apă vor depăși 25...30 l/mp.
    AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
    În data de 02 august, valul de căldură va persista în regiunile sudice și estice, iar indicele temperatură umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa în general între 34 și 37 de grade, iar noaptea, local, temperaturile nu vor coborî sub 20 de grade.
    AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
    Luni (2 august) în Muntenia, cea mai mare parte a Olteniei și a Dobrogei și în sudul Moldovei, disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa între 37 şi 40 de grade, iar în sudul Munteniei se vor atinge 41 de grade.
    Notă: În regiunile sudice disconfortul termic se va menține ridicat și în restul săptămânii.
    Sursa: Administraţia Naţională de Meteorologie - www.inmh.ro
  • 29.07.2021
    AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 29 iulie – 01 august, valul de căldură va persista în cea mai mare parte a țării, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În regiunile vestice, sudice și local în restul teritoriului va fi caniculă. Temperaturile maxime la scara întregii țări se vor situa, în general, între 34 și 39 de grade, iar noaptea, local, temperaturile nu vor coborî sub 20 de grade.
    AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
    Pe parcursul zilelor de joi, vineri, sâmbătă și duminică (29 iulie - 1 august), în județele Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călărași, Ilfov, Municipiul București și în sudul județului Caraș-Severin, disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa peste pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa frecvent între 38 şi 40 de grade.
    Notă: Valul de căldură va persista și la începutul săptămânii viitoare în regiunile sudice și sud-estice, unde disconfortul termic se va menține deosebit de accentuat.
    AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 29 iulie ora 10 – 29 iulie ora 23, în Maramureș, Transilvania, Moldova, nordul Munteniei și al Dobrogei și local în zonele montane, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii, local averse ce vor avea și caracter torențial și, izolat, grindină.
    Notă: Astfel de fenomene, dar pe arii mai restrânse, vor fi și în restul teritoriului.
    AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 29 iulie ora 10 – 29 iulie ora 23, în județele Suceava, Botoșani, Neamț, Iași, Bacău, Vaslui, Vrancea, Galați, Buzău, Brăila, Prahova și zona de munte a județelor Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Sibiu, Brașov, Covasna și Harghita, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică deosebit de accentuată. Vor fi vijelii puternice, intensificări ale vântului cu rafale de peste 70...80 km/h, frecvente descărcări electrice și grindină. Local vor fi averse torențiale, iar cantitățile de apă vor depăși 25...40 l/mp.
    În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj.
    Sursa: Administraţia Naţională de Meteorologie - www.inmh.ro
  • 26.07.2021
    ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 27 - 31 iulie, în cea mai mare parte a țării, în ultimele zile ale lunii iulie, valul de căldură se va extinde și se va intensifica treptat, disconfortul termic va crește, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În regiunile vestice, sudice și local în restul teritoriului va fi caniculă. Temperaturile maxime se vor situa, în general, între 34 și 39 de grade, cu cele mai ridicate valori în Oltenia și Muntenia. Local, noaptea, temperaturile nu vor coborî sub 20 de grade.
    Notă: Luni, 26 iulie, local va fi caniculă și disconfort termic ridicat în regiunile vestice.
    Sursa: Administraţia Naţională de Meteorologie - www.inmh.ro
  • 24.07.2021
    FESTIVALUL PIETONILOR ȘI BICICLIȘTILOR
    Trei străzi și o bandă de circulație din centrul Timișoarei se închid în zilele de weekend pentru evenimentul „Străzi pentru comunitate”, unde străzile circulate devin trotuare pentru oameni. Vor fi două zile cu evenimente diverse, de la curse de biciclete și alergare la expoziții de mijloace alternative de deplasare, proiecții de film, demonstrații sportive sau concerte. Bătaia cu baloane cu apă e în program.
    Traficul rutier va fi restricționat în weekendul 24-25 iulie pe străzile Gheorghe Lazăr (pe sensul de mers dinspre str. Gh. Dima spre Circumvalațiunii), str. Gheorghe Dima (ambele sensuri, între Piața Mărăști și giratoriul Piața 700), str. 20 Decembrie 1989 (ambele sensuri, de la intersecția cu bd. C.D. Loga) și bd. I. C. Brătianu (ambele sensuri, până la intersecția cu str. Michelangelo).
    Pe aceste străzi, circulația va fi dedicată exclusiv pietonilor și bicicliștilor, iar unele zone din centru vor fi locul de desfășurare al atelierelor pentru copii și al curselor de biciclete sau de alergare. Tot în aceste zone vor avea loc și proiecții de film.
    Programul complet
    Zona 1
    24 iulie – Z1 – Kaufland Circumvalațiunii – Farmacia Vlad
    10 – parcare Kaufland – Start, Străzi pentru Comunitate! – Cursa bicicletelor
    Zona 2
    24 iulie – Z2 – Clinicile Noi – Piața 700
    10-22 – Expoziție cu testare și vânzare de materiale sportive și mijloace alternative de deplasare
    10-22 – Ateliere sportive cu Ștefan Cojocnean și Decathlon
    25 iulie – Z2 – Clinicile Noi – Piața 700
    9-11 – Demonstrații sportive cu SCM Timișoara – rugby, baschet și handbal
    10 – Ninja Kids cu Nextfit
    10-14 – Ateliere sportive cu Junior Adventure
    10-22 – Expoziție cu vânzare de materiale sportive și mijloace alternative de deplasare
    10-22 – Ateliere sportive cu Ștefan Cojocnean și Decathlon
    19-21 – Demonstrații sportive cu SCM Timișoara – rugby, baschet și handbal
    Zona 3
    24 iulie – Z3 – Primărie – Modex – Michelangelo
    Distracție în circuit
    9-13 – Junior Adventure
    17-21 – Asociația Sportivă Campioni pentru Viitor
    Scenă
    9 – Piti Show, cu Radio Timișoara
    10.15 – Oskar Ecologistul, Asociația Puppet Mania
    11.30 – Body workout cu Nextfit
    18 – Urban friendships, fashion flashmob, by Simona Noroc & Claudiu Guțu
    18.30 – Zumba by Claudiu Guțu
    19-22.30 – Concerte Monokrom, Melting Dice, Amalia Gaiță și Blazzaj
    21.30 – Cursa Licuricilor, cu Alergotura
    Fitt Corner
    10 – Cycling
    11.30 – Zumba
    12.30 – Bătaie cu baloane cu apă
    18 – Dj Kuky
    Ateliere în parcare – Hotel Central
    10 – Kokedame, cu Facultatea de Horticultură și Silvicultură Timișoara
    10-20 – Expoziție proiecte menajare spații verzi urbane, Facultatea de Horticultură și Silvicultură Timișoara
    10-17 – Coșuri de nuiele pentru biciclete, cu Familia Perva
    10-17 – Flori de cânepă, cu Andrei Racu
    10-17 – ReciclArt, cu Junior Adventure și Gabi Muscan
    10-17 – Povești despre natură, cu Bufnițele
    10-12 – Activități pentru vârstnici și persoane cu dizabilități, cu Direcția de Asistență Socială
    Film în giratoriu
    10-13 – Filme pentru copii
    18-21 – Documentare
    21-23 – Filme pentru publicul larg
    Zona 1 (Z1) este pe banda 1 de pe Gh. Lazăr, Zona 2 (Z2) este pe str. Gheorghe Dima, Zona 3 (Z3) este gândită pe str. 20 Decembrie 1989 și Bd. I.C. Brătianu.

    Sursa: www.tion.ro
  • 25.06.2021
    AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 25 iunie, ora 12:00 – 26 iunie, ora 23:00, instabilitatea atmosferică se va accentua și se va extinde astfel încât în toate regiunile vor fi perioade cu vijelii, averse torențiale, descărcări electrice și grindină. În intervale scurte de timp cantitățile de apă vor depăși local 20...40 l/mp.
    AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 25 iunie, ora 14:00 – 26 iunie, ora 06:00, în Maramureș, Transilvania, Oltenia, Banat, Crișana, vestul și nordul Munteniei și al Moldovei, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică deosebit de accentuată. Vor fi vijelii puternice, intensificări ale vântului cu rafale de peste 80...100 km/h, frecvente descărcări electrice și grindină de medii și mari dimensiuni. Aversele vor fi torențiale, iar cantitățile de apă vor depăși local 35...50 l/mp și izolat, îndeosebi în vest, centru și la munte, 70 l/mp.
    AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
    În cursul zilei de vineri (25 iunie) valul de căldură și disconfortul termic vor persista în toată țara. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pe arii extinse pragul critic de 80 de unități și local va fi caniculă.
    AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
    Vineri (25 iunie) în Oltenia, Banat, Crișana și în sud-vestul Transilvaniei disconfortul termic se va menține deosebit de accentuat, va fi caniculă, iar valorile maxime ale temperaturii aerului vor atinge frecvent 35...38 de grade.
    În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj.
    Sursa: Administraţia Naţională de Meteorologie - www.inmh.ro
  • 23.06.2021
    AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
    În cursul zilei de miercuri (23 iunie) în Oltenia, Maramureș, vestul și nord-vestul Transilvaniei, sud-vestul și centrul Munteniei, local vremea va fi caniculară, disconfortul termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală va depăși pragul critic de 80 de unități. Maximele termice se vor situa în general între 33 și 37 de grade.
    Notă: în cursul nopții, local valorile termice nu vor coborî sub 20 de grade.
    AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 23 iunie, ora 12:00 – 23 iunie, ora 22:00, în zonele de munte, în Dobrogea, Moldova, local în Oltenia, Muntenia și Transilvania vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, frecvente descărcări electrice, vijelii și grindină. În intervale scurte de timp cantitățile de apă vor depăși 25....40 l/mp.
    Notă: Astfel de fenomene vor fi pe alocuri și în restul țării.
    AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
    În cursul zilei de miercuri (23 iunie) în județele Caraș-Severin, Timiș, Arad, Bihor și Satu Mare, valul de căldură se va intensifica, va fi caniculă și disconfortul termic accentuat. Se vor înregistra temperaturi maxime cuprinse frecvent între 37 și 39 de grade, iar în cursul nopții valorile termice nu vor coborî, în general, sub 22...25 de grade.
    AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
    În zilele de joi și vineri (24 și 25 iunie) valul de căldură va cuprinde toată țara, iar disconfortul termic va fi ridicat și indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În Muntenia, Dobrogea, Moldova și estul Transilvaniei maximele termice se vor situa, în general, între 33 și 37 de grade, iar local minimele nu vor coborî sub 20 de grade.
    Notă: În zonele montane și pe arii mai restrânse în restul țării, mai ales după-amiaza și seara, vor mai fi perioade cu instabilitatea atmosferică ce se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii și căderi de grindină.
    AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
    Joi și vineri (24 și 25 iunie) în sud-vestul și centrul țării, valul de căldură se va intensifica, va fi caniculă și disconfort termic accentuat. Se vor înregistra temperaturi maxime cuprinse frecvent între 37 și 39 de grade în Oltenia și între 35...37 de grade în cea mai mare parte a Transilvaniei. Valorile nocturne nu vor coborî, în general, sub 20...22 de grade.
    AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
    Joi și vineri (24 și 25 iunie) în județele Caraș-Severin, Timiș, Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj și Maramureș se vor înregistra temperaturi maxime extreme, comparabile cu recordurile absolute ale perioadei. Acestea vor fi cuprinse între 39 și 41 de grade, iar în nord-vest între 35 și 38 de grade. În cursul nopții valorile termice nu vor coborî, în general, sub 20...24 de grade.
    Sursa: Administraţia Naţională de Meteorologie - www.inmh.ro
  • 20.06.2021
    AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 20 iunie, ora 10:00 – 21 iunie, ora 02:00, în cea mai mare parte a Transilvaniei, în Maramureș, local în Muntenia și în nordul Olteniei, precum și la munte, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică temporar accentuată. Se vor semnala averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 20...30 l/mp și izolat 40...50 l/mp.
    AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 20 iunie, ora 10:00 – 21 iunie, ora 02:00, în Moldova, Dobrogea, nordul și estul Munteniei, precum și în estul Transilvaniei vor fi averse abundente, descărcări electrice și izolat vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor depăși 40...50 l/mp și pe arii restrânse 60...80 l/mp.
    Notă: manifestări de instabilitate atmosferică accentuată vor fi pe alocuri și în celelalte județe din Transilvania.
    AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 21 iunie, ora 11:00 – 21 iunie, ora 22:00, în Moldova, Dobrogea, în cea mai mare parte a Munteniei, precum și în zonele montane, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 20...30 l/mp și izolat 40...50 l/mp.
    Sursa: Administraţia Naţională de Meteorologie - www.inmh.ro
  • 31.05.2021
    INFORMARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 31 mai, ora 10:00 – 02 iunie, ora 10:00, în majoritatea regiunilor, vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată și se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și, izolat, grindină.
    În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 15...20 l/mp și, pe arii restrânse, 5...30 l/mp.
    ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 31 mai, ora 12:00 – 01 iunie, ora 21:00, în Dobrogea, în estul și nord-estul Munteniei și în jumătatea de sud a Moldovei va ploua însemnat cantitativ. În Banat, Crișana, Oltenia, cea mai mare parte a Transilvaniei, în vestul și nord-vestul Munteniei, precum și în jumătatea de nord a Moldovei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, frecvente descărcări electrice, vijelii și, izolat, grindină.
    În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25...30 l/mp și, pe arii restrânse, 40...50 l/mp.
    ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 31 mai, ora 15:00 – 01 iunie, ora 21:00, în județul Tulcea și în zona costieră a județului Constanța va ploua abundent și se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși 50...70 l/mp.
    În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj.
    Sursa: Administraţia Naţională de Meteorologie - www.inmh.ro
  • 19.05.2021
    AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 19 mai, ora 17:00 – 21 mai, ora 11:00, în Transilvania, Maramureș și zona deluroasă a Olteniei, Munteniei și Moldovei, precum și în nordul Carpaților Orientali, temporar se vor semnala averse însemnate cantitativ, descărcări electrice, intensificări ale vântului și, izolat, grindină. Cantitățile de apă vor depăși local 25 l/mp și izolat 40...50 l/mp.
    Notă: Astfel de fenomene se vor semnala și în restul teritoriului, dar în intervale mai scurte de timp.
    AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 19 mai, ora 17:00 – 21 mai, ora 11:00, în Banat și Crișana, precum și în zona de munte vor fi ploi importante cantitativ, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare, se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși 40...50 l/mp și izolat 70 l/mp.
    La altitudini de peste 1700...1800 m, ploile vor determina topirea și cedarea apei din stratul de zăpadă prezent în continuare la altitudini mari, unde măsoară în general între 15 și 140 cm.
    În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj.
    Sursa: Administraţia Naţională de Meteorologie - www.inmh.ro
  • 17.05.2021
    ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 17 mai, ora 15:00 – 18 mai, ora 06:00, în Banat, Crișana, Maramureș, local în Transilvania și vestul Olteniei instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată și se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice și izolat grindină.
    În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 25 l/mp și, pe arii restrânse, 35...50 l/mp, îndeosebi în Carpații Occidentali și nordul Carpaților Orientali.
    Temporar vântul va avea intensificări, cu viteze de 55...60 km/h și în special în zona montană înaltă peste 70...80 km/h, iar în timpul ploilor, trecător va lua aspect de vijelie.
    ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ
    Pe parcursul zilei de marți (18 mai) vântul va prezenta intensificări susținute în majoritatea zonelor, cu viteze de peste 50...60 km/h, iar local, îndeosebi în Transilvania, Oltenia și Muntenia 70...80 km/h. La munte, în special în zona înaltă, rafalele vor depăși 80...100 km/h.
    În intervalul 18 mai, ora 06:00 – 18 mai, ora 23:00, în Munții Apuseni, în zona Carpaților Orientali și în nordul și nord-vestul teritoriului (județele Bihor, Satu Mare, Sălaj, Maramureș, Cluj, Bistrița, Mureș, Suceava, Botoșani și Iași, precum și în zona de munte a județelor Arad, Hunedoara, Alba, Harghita și Neamț) va ploua, iar cantitățile de apă vor depăși local 15...20 l/mp și izolat 35...40 l/mp.
    Notă: La munte, la peste 1800 m altitudine, vor fi şi precipitaţii mixte.
    Sursa: Administraţia Naţională de Meteorologie - www.inmh.ro
  • 25.03.2021
    TRECEREA LA ORA DE VARĂ
    Schimbarea orei va avea loc în ultimul weekend al lunii martie, lună în care se va face trecerea la ora de vară 2021, poate pentru ultima dată. Ceasurile vor fi date înainte cu o oră. În perioada orei de vară, diferenţa dintre ora oficială a României şi Timpul Universal (GMT) va fi de trei ore (față de două ore la ora de iarnă).
    Ora de vară, ora Europei Orientale, la care trece ţara noastră în noaptea de sâmbătă spre duminică (27/28 martie 2021), a fost introdusă în România pentru prima dată în 1932.
    Trecerea la ora de vară în 2021 va fi făcută astfel de ţările care vor menţine măsura: ceasurile se vor da cu o oră înainte, astfel că ora 3 va deveni ora 4 în noaptea de 27 spre 28 martie 2021.

    Sursa: www.economica.net
  • 23.03.2021
    INFORMARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 23 martie, ora 12:00 - 25 martie, ora 10:00, vor fi precipitații, mai ales sub formă de lapoviță și ninsoare în majoritatea regiunilor, iar vântul va avea intensificări, local și temporar, cu viteze în general de 45...55 km/h. La munte va ninge și se va depune strat nou de zăpadă peste cel foarte consistent depus anterior.
    Vremea se va menține deosebit de rece, cu temperaturi preponderent negative în cursul nopților și al dimineților, iar îndeosebi în vestul, nord-vestul și, parțial, centrul țării, se va semnala brumă.
    ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ
    În Moldova, iar pe parcursul zilei de miercuri (24 martie) și în nord-estul Munteniei vor fi perioade în care vântul va avea intensificări cu viteze de 55...65 km/h, iar pe arii restrânse peste 70 km/h. Vor fi precipitații, în general slabe cantitativ, mai ales sub formă de ninsoare, temporar viscolită.
    În intervalul 23 martie, ora 12:00 – 24 martie, ora 18:00, în Carpații Meridionali și local în Carpații Orientali va ninge, pe alocuri moderat cantitativ, iar la altitudini în general de peste 1500 m vântul va avea intensificări, cu rafale de peste 70...90 km/h, ninsoarea va fi viscolită, zăpada spulberată și vizibilitatea redusă sub 100 m.
    În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj.
    Sursa: Administraţia Naţională de Meteorologie - www.inmh.ro
  • 17.03.2021
    AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 17 martie, ora 10:00 - 18 martie, ora 06:00, vor fi precipitaţii în zonele montane şi submontane, precum și în cea mai mare parte a Moldovei și local în Transilvania și se vor acumula cantități de precipitații de 15…25 l/mp și izolat 30 l/mp.
    La munte va ninge, iar în Transilvania și în vestul și nordul Moldovei vor predomina ninsorile, astfel încât stratul de zăpadă nou depus va fi consistent, iar în rest vor fi mai ales ploi.
    Local, vântul va avea intensificări cu viteze de 55...65 km/h, iar în zona de munte, la peste 1500 m altitudine, temporar va sufla tare, cu rafale de 70…90 km/h, viscolind ninsoarea şi determinând scăderea vizibilităţii.
    Notă: pe intervale mai scurte de timp, intensificări ale vântului vor fi și în Banat, Crișana, sud-vestul Olteniei și nord-estul Munteniei, cu viteze în general de 50...60 km/h.
    AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 17 martie, ora 10:00 - 17 martie, ora 23:00, în zona Carpaților Meridionali și de Curbură va continua să ningă abundent, iar vântul va avea intensificări susținute, cu rafale de peste 90...110 km/h, în special la altitudini de peste 1500 m, unde va fi viscol puternic, zăpada troienită, iar vizibilitatea va scădea sub 50 m.
    INFORMARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 18 martie, ora 06:00 – 20 martie, ora 10:00, aria precipitațiilor va cuprinde cea mai mare parte a țării. La munte va ninge, în sudul Banatului, în Transilvania, în Maramureș, în cea mai mare parte a Moldovei precum și în zona subcarpatică a Olteniei și a Munteniei treptat vor predomina ninsorile, iar în rest vor fi mai ales ploi. Local se vor acumula cantități de apă ce vor depăși 15...20 l/mp și pe arii restrânse 25 l/mp, îndeosebi în zona de munte.
    ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 18 martie, ora 06:00 - 20 martie, ora 10:00, în zona de munte va continua să ningă, temporar însemnat cantitativ și se va depune strat nou de zăpadă peste cel foarte important deja depus.
    În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj.
    Sursa: Administraţia Naţională de Meteorologie - www.inmh.ro
  • 12.02.2021
    AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 12 februarie, ora 12:00 – 15 februarie, ora 10:00, vremea va fi deosebit de rece, geroasă îndeosebi pe parcursul nopților și al dimineților în cea mai mare parte a țării.Temperaturile minime vor coborî frecvent sub -10 grade și se vor încadra, în general, între -18 și -8 grade, cu cele mai scăzute valori în depresiunile din estul Transilvaniei, unde în noaptea de vineri spre sâmbătă (12/13 februarie) și posibil în cea de sâmbătă spre duminică (13/14 februarie) vor coborî sub -20 de grade.
    Maximele diurne vor fi preponderent negative și se vor încadra, în general, între -10 și -2 grade.
    Vremea va fi deosebit de rece și pe parcursul săptămânii viitoare, local geroasă mai ales noaptea și dimineața.
    AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 12 februarie, ora 12:00 – 12 februarie, ora 21:00, vântul va avea intensificări în cea mai mare parte a țării, amplificând senzația de frig, cu viteze la rafală în general de 55...65 km/h, iar pe alocuri în Moldova, Oltenia și Transilvania peste 70...75 km/h. Mai ales la munte, temporar, zăpada va fi spulberată.
    În intervalul 12 februarie, ora 21:00 – 13 februarie, ora 21:00, în Carpații Meridionali, de Curbură, în cea mai mare parte a Moldovei și în sud-estul Transilvaniei vântul va avea intensificări și va amplifica senzația de frig, cu viteze la rafală în general de 55...65 km/h, iar pe crestele montane va depăși 90...100 km/h și va spulbera zăpada.
    AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 12 februarie, ora 12:00 – 12 februarie, ora 23:00, în Carpații Meridionali și de Curbură, la altitudini de peste 1500 m vântul va avea intensificări susținute, cu rafale de peste 110...130 km/h, zăpada va fi puternic spulberată și vizibilitatea redusă.
    În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj.
    Sursa: Administraţia Naţională de Meteorologie - www.inmh.ro
  • 10.02.2021
    ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 10 februarie, ora 14:00 – 11 februarie, ora 12:00, în Carpații Occidentali, nordul Carpaților Orientali și în vestul Carpaților Meridionali, temporar vor fi precipitații predominant sub formă de ploaie, moderate cantitativ, astfel că pe tot parcursul intervalului menționat se vor acumula cantități de apă de 20...25 l/mp, iar pe arii restrânse 40 l/mp. Ploile vor favoriza topirea și cedarea apei din stratul de zăpadă.
    Notă: va ploua pe arii extinse și pe treptele de relief mai joase din jumătatea de vest a teritoriului, unde izolat se vor cumula 10...20 l/mp.
    În intervalul 11 februarie, ora 06:00 – 11 februarie, ora 12:00, începând din dimineața zilei de joi (11 februarie) în vestul și nord-vestul țării vor fi ploi și pe arii extinse depuneri de polei. Treptat, ploile se vor transforma în lapoviță și ninsoare, vântul se va intensifica, cu viteze în general de 55...65 km/h, viscolind ninsoarea.
    Notă: depuneri de polei vor fi pe arii restrânse și în nordul Moldovei.
    ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 11 februarie, ora 12:00 – 12 februarie, ora 12:00, vremea se va răci brusc și accentuat în toate regiunile, astfel încât în cursul nopții de joi spre vineri (11/12 februarie) va fi ger în vestul, nordul, nord-estul și centrul țării.
    Treptat vor predomina ninsorile la început în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, Moldova și zonele montane, apoi și în Dobrogea și cea mai mare parte a Munteniei și se va depune strat de zăpadă, pe alocuri consistent. Local se va semnala polei sau ghețuș.
    Vântul va avea intensificări în toată țara, amplificând senzația de frig, cu viteze de 55...65 km/h și temporar peste 70...80 km/h, mai ales în sud-vest, centru, est și sud-est. La munte vântul va sufla tare, cu rafale de peste 70...90 km/h, iar îndeosebi în zona înaltă vor depăși 100...120 km/h. Temporar ninsorile vor fi viscolite, iar zăpada spulberată.
    Notă: vremea se va menține deosebit de rece și pe parcursul săptămânii viitoare, local geroasă mai ales pe timpul nopților și dimineților, iar vântul va mai avea intensificări.
    În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj.
    Sursa: Administraţia Naţională de Meteorologie - www.inmh.ro
  • 24.10.2020
    TRECEREA LA ORA DE IARNĂ
    În noaptea de sâmbătă spre duminică, 24/25 octombrie 2020, România revine la Timpul Legal Român, ora standard a Europei de Est + 2 UTC. În fiecare an, în ultima duminică a lunii octombrie are loc schimbarea orei, prin renunţarea la ora de vară şi revenirea la Timpul Legal Român, ora 4.00 devenind ora 3.00. Astfel, în noaptea zilei de 24 spre 25 octombrie, în România vom dormi cu o oră în plus, anunță Agerpres.

    Sursa: www.hotnews.ro
  • 26.09.2020
    AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 26 septembrie, ora 11:00 - 27 septembrie, ora 03:00, instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată sâmbătă în sudul și centrul țării, precum și la munte, iar seara și în prima parte a nopții de sâmbătă spre duminică, în jumătatea de est a teritoriului. Se vor semnala averse torențiale, descărcări electrice, vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 25...35 l/mp.
    Vântul se va intensifica treptat în toată țara, cu viteze la rafală în general de 45...60 km/h, iar în zona montană înaltă de peste 100...110 km/h. În Moldova, Muntenia și Dobrogea, începând din după-amiaza zilei de sâmbătă, vor fi rafale de 60...80 km/h.
    Notă: Vremea se va răci, sâmbătă mai ales în jumătatea de vest a țării, iar duminică și în rest.
    AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 26 septembrie, ora 11:00 – 27 septembrie, ora 03:00, în zona de munte, precum și în Maramureș, Transilvania și local în Moldova, va ploua abundent și vor fi intervale în care se vor semnala manifestări de instabilitate atmosferică accentuată. Cantitățile de apă vor depăși 50...60 l/mp și izolat 70...90 l/mp.
    În intervalul 26 septembrie, ora 15:00 – 26 septembrie, ora 23:00, Local în Oltenia și Muntenia vor fi intervale cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin vijelii puternice, averse torențiale, grindină și frecvente descărcări electrice. Cantitățile de apă vor depăși 35...50 l/mp.
    În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj prin avertizări de vreme severă imediată.
    Sursa: Administraţia Naţională de Meteorologie - www.inmh.ro
  • 15.09.2020
    SĂPTĂMÂNA EUROPEANĂ A MOBILITĂȚII 2020
    Ziua de miercuri, 16 septembrie, marchează începutul celei de a 19-a Săptămâni Europene a Mobilității, campania anuală a Comisiei Europene care promovează mobilitatea urbană curată și durabilă.


    Pe parcursul evenimentului, între 16 și 22 septembrie, mii de orașe din peste 40 de țări vor organiza activități care pun în prim-plan mobilitatea cu emisii zero - bine-cunoscuta zi fără mașini, când drumurile sunt închise traficului motorizat și deschise persoanelor care merg pe jos, cu bicicleta, cu trotineta electrică etc.
    „Anul acesta reprezintă o mare provocare pentru orașele noastre. Dar pandemia ne-a demonstrat și faptul că oamenii își doresc și se așteaptă ca orașele noastre să devină mai sigure, mai curate și mai accesibile tuturor. În cursul acestei săptămâni și ulterior, orașele noastre partenere din întreaga Europă ne vor demonstra cum ar putea arăta orașele europene mai ecologice și mai digitale”, a declarat comisarul pentru transport, Adina Vălean.
    Tema din acest an, „mobilitate cu emisii zero pentru toți”, reflectă nu numai obiectivele ambițioase ale Pactului verde european, și anume un continent neutru din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon până în 2050, ci și importanța adesea neglijată a accesibilității la transportul cu emisii zero.
    Detalii: https://mobilityweek.eu/
    Sursa: https://www.euractiv.ro/
  • 31.07.2020
    ANULARE CUPA NAȚIONALĂ ENDURO 2020
    În situația actuală indusă de creșterea accentuată a îmbolnăvirilor de COVID-19, cu părere de rău ne vedem nevoiți să anulăm sezonul 2020 al Cupei Naționale Enduro.
    Regretăm situația, dar sănătatea participanților, a voluntarilor și a tuturor celor implicați este prioritară pentru noi. Este o pierdere mare însă decizia noastră vine ca o încercare de a încetini şi preveni răspândirea virusului. Nu dorim să aglomerăm și mai mult a sistemul medical.
    Suntem convinși că veți înțelege decizia noastră.
    Să ne vedem sănătoși în sezonul 2021 pe care să-l trăim așa cum ne dorim.


    Sursa: Cupa Națională Enduro - pagina de Facebook
  • 19.07.2020
    AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 19 iulie, ora 10:00 – 19 iulie, ora 21:00, în Banat, Crișana, Transilvania, Maramureș, cea mai mare parte a Olteniei, local în nordul Munteniei și în vestul Moldovei, instabilitatea atmosferică va fi accentuată și se va manifesta prin averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului, ce vor lua și aspect de vijelie și grindină. Aversele vor avea și caracter torențial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 40 l/mp și pe arii restrânse 60...80 l/mp.
    AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 19 iulie, ora 10:00 – 19 iulie, ora 21:00, local în Moldova, Muntenia și estul Olteniei, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului, ce vor lua și aspect de vijelie și, izolat, grindină. Ploile vor avea și caracter torențial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de peste 20...25 l/mp și izolat 30...40 l/mp.
    Sursa: Administraţia Naţională de Meteorologie - www.inmh.ro
  • 22.06.2020
    AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 22 iunie, ora 10:00 – 23 iunie, ora 10:00, în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, în Moldova și în zona montană a Olteniei și Munteniei vor fi perioade cu averse torențiale și se vor acumula cantități de apă de peste 40 l/mp și pe arii restrânse 50...80 l/mp. Vor fi și intensificări ale vântului, vijelii, descărcări electrice și grindină.
    AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 22 iunie, ora 10:00 – 23 iunie, ora 10:00, în Dobrogea, Muntenia și local în Oltenia vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, grindină și vijelii. Cantitățile de apă vor depăși 20...25 l/mp și pe arii restrânse 40...50 l/mp.


    ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 23 iunie, ora 10:00 – 25 iunie, ora 10:00, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, grindină și vijelii. Cantitățile de apă vor depăși 25...30 l/mp și pe arii restrânse 40...60 l/mp, îndeosebi în nord, centru, nord-est și în zonele de munte.


    În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj prin avertizări de vreme severă imediată.
    Sursa: Administraţia Naţională de Meteorologie - www.inmh.ro
  • 20.06.2020
    AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 20 iunie, ora 10:00 – 21 iunie, ora 10:00, în cea mai mare parte a țării vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, grindină și vijelii. Cantitățile de apă vor depăși 20...25 l/mp și pe arii restrânse 40...50 l/mp.
    AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 21 iunie, ora 10:00 – 23 iunie, ora 10:00, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, grindină și vijelii. Cantitățile de apă vor depăși 25...30 l/mp și pe arii restrânse 40...60 l/mp.
    Notă: Gradul de instabilitate atmosferică se va menține accentuat în cea mai mare parte a țării și în prima jumătate a săptămânii viitoare.
    În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj prin avertizări de vreme severă imediată.
    Sursa: Administraţia Naţională de Meteorologie - www.inmh.ro
  • 20.06.2020
    AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 20 iunie, ora 10:00 – 21 iunie, ora 10:00, în cea mai mare parte a țării vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, grindină și vijelii. Cantitățile de apă vor depăși 20...25 l/mp și pe arii restrânse 40...50 l/mp.
    AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
    În după-amiaza zilei de sâmbătă (20 iunie) și în cursul nopții de sâmbătă spre duminică (20/21 iunie), în Moldova, Maramureș, Transilvania, Dobrogea, local în Muntenia și în nordul Crișanei, precum și în zonele montane, vor fi intervale de timp cu averse torențiale și se vor acumula cantități de apă de peste 40 l/mp și pe arii restrânse 50...80 l/mp. Vor fi și vijelii, descărcări electrice și grindină.
    Sursa: Administraţia Naţională de Meteorologie - www.inmh.ro
  • 18.06.2020
    AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 18 iunie, ora 10:00 – 19 iunie, ora 10:00, în cea mai mare parte a țării vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, grindină și vijelii. Cantitățile de apă vor depăși 20...25 l/mp și pe arii restrânse 40...50 l/mp.
    AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
    În după-amiaza zilei de joi (18 iunie) și la începutul nopții de joi spre vineri (18/19 iunie), în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania și în zonele montane vor fi perioade cu averse torențiale și se vor acumula cantități de apă de peste 40 l/mp și pe arii restrânse 50...80 l/mp. Vor fi intensificări ale vântului, grindină și descărcări electrice.



    AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 19 iunie, ora 10:00 – 21 iunie, ora 10:00, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, grindină și vijelii. Cantitățile de apă vor depăși 25...30 l/mp și pe arii restrânse 40...60 l/mp.
    Notă: Gradul de instabilitate atmosferică se va menține accentuat în cea mai mare parte a țării și în prima parte a săptămânii viitoare.
    În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj prin avertizări de vreme severă imediată.
    Sursa: Administraţia Naţională de Meteorologie - www.inmh.ro
  • 15.06.2020
    AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 15 iunie, ora 10:00 – 16 iunie, ora 10:00, în cea mai mare parte a țării vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, grindină și vijelii. Cantitățile de apă vor depăși 20...25 l/mp și pe arii restrânse 40...50 l/mp.
    AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
    În după-amiaza zilei de luni (15 iunie) și în prima parte a nopții de luni spre marți (15/16 iunie), în Oltenia, Banat, Crișana și local în Transilvania și Muntenia vor fi perioade cu averse torențiale și se vor acumula cantități de apă de peste 40 l/mp și pe arii restrânse 50...80 l/mp. Vor fi intensificări ale vântului, cu rafale de peste 70...80 km/h, frecvente descărcări electrice și grindină.



    AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 16 iunie, ora 10:00 – 18 iunie, ora 10:00, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, grindină și vijelii. Cantitățile de apă vor depăși 25...30 l/mp și pe arii restrânse 40...60 l/mp.
    Notă: Gradul de instabilitate atmosferică se va menține accentuat în cea mai mare parte a țării, pe tot parcursul săptămânii.
    În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj prin avertizări de vreme severă imediată.
    Sursa: Administraţia Naţională de Meteorologie - www.inmh.ro
  • 10.06.2020
    INFORMARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 10 iunie, ora 09:30 – 12 iunie, ora 23:00, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică în cea mai mare parte a țării. Se vor semnala averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și izolat grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 15...35 l/mp.
    Notă: Gradul de instabilitate atmosferică se va menține accentuat până la finalul săptămânii.
    ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 10 iunie, ora 12:00 – 11 iunie, ora 10:00, în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, Oltenia, local în Muntenia și Moldova, precum și în zonele montane, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, grindină și vijelii. Cantitățile de apă vor depăși 25...30 l/mp și pe arii restrânse 40...60 l/mp.
    În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj prin avertizări de vreme severă imediată.
    Sursa: Administraţia Naţională de Meteorologie - www.inmh.ro
  • 31.05.2020
    INFORMARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 31 mai, ora 10:00 – 03 iunie, ora 23:00, în cea mai mare parte a țării, vor fi perioade, în special după-amiaza și seara, cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, grindină și vijelii. Ploile vor avea și caracter torențial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare, îndeosebi în jumătatea de nord a teritoriului pe parcursul zilei de duminică (31 mai), se vor înregistra cantități de peste 15...25 l/mp și pe arii restrânse 30...40 l/mp.
    Duminică (31 mai), la munte, vântul va avea intensificări cu viteze ce vor depăși 70…80 km/h, iar la altitudini mari vor fi rafale de peste 90 km/h și trecător se vor semnala precipitații mixte. Local și temporar, intensificări ale vântului vor fi și în restul teritoriului cu viteze de 45…55 km/h.
    În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj prin avertizări de vreme severă imediată.
    Sursa: Administraţia Naţională de Meteorologie - www.inmh.ro
  • 27.05.2020
    INFORMARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 27 mai, ora 12:00 – 31 mai, ora 23:00, în cea mai mare parte a țării vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse, căderi de grindină, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și vijelii.
    Ploile vor avea și caracter torențial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 15...25 l/mp și pe arii restrânse 30...40 l/mp.
    În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj prin avertizări de vreme severă imediată.
    Sursa: Administraţia Naţională de Meteorologie - www.inmh.ro
  • 20.05.2020
    AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 20 mai, ora 09:00 – 21 mai, ora 06:00, în Oltenia, Banat, Muntenia, Dobrogea și în cea mai mare parte a Transilvaniei și Moldovei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, vijelii, intensificări ale vântului cu viteze în general de 60...70 km/h, grindină și averse torențiale.
    În intervale scurte de timp sau prin acumulare, se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși 25...30 l/mp și izolat 40...50 l/mp.
    AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 20 mai, ora 13:00 – 21 mai, ora 06:00, în Oltenia, local în Muntenia, în sudul Banatului și în zona Carpaților Meridionali, instabilitatea atmosferică va fi accentuată. Vor fi vijelii, grindină, descărcări electrice și va ploua torențial, astfel încât, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși 40...50 l/mp și izolat 60...70 l/mp.
    INFORMARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 21 mai, ora 06:00 – 21 mai, ora 23:00, în sudul, centrul și sud-estul țării, precum și în zonele montane vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și izolat grindină.
    În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 15...25 l/mp.
    În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj prin avertizări de vreme severă imediată.
    Sursa: Administraţia Naţională de Meteorologie - www.inmh.ro
  • 28.03.2020
    INFORMAȚII PRIVIND CONDIȚIILE DE RELUARE A ANTRENAMENTELOR DE CICLISM
    Din data de 15 mai 2020, se va putea relua pregătirea în anumite ramuri sportive, după cum am aflat deja din conferință de presă susținută ieri de ministrul Tineretului și Sportului, Ionuț Stroe. Competițiile nu se vor relua deocamdată, iar redeschiderea activității se va face gradual, cu maximă precauție, în condiții de siguranță pentru toți cei implicați, urmând ca grupul de specialiști constituit la nivelul Ministerului Tineretului și Sportului să reevalueze situația la fiecare două săptămâni.
    A fost emis Ordinul MTS nr. 565/13.05.2020 de aprobare a regulamentului privind condiţiile necesar a fi respectate în vederea reluării antrenamentelor sportive în cantonamente, precum şi regulamentul privind condiţiile necesar a fi respectate în vederea reluării antrenamentelor în cazul sporturilor individuale care se practică în aer liber, acesta putând fi accesat aici: http://mts.ro/wp-content/uploads/2020/05/ordin-MTS-MS.pdf.
    Cu privire la antrenamentele desfășurate în cantonamente, în condiții de izolare, cu angajarea răspunderii structurilor sportive care își asumă acest lucru, condițiile care trebuie îndeplinite, cuprinse în Anexa 1 a Ordinului de mai sus.
    În ceea ce privește antrenamentele individuale în aer liber, acestea se pot desfășura în grupuri nu mai mari de 3 persoane și cu condiția păstrării distanței de siguranță față de celelalte persoane (vezi mai jos). Antrenamentele în grupuri mai mari de trei persoane sau indoor nu vor putea fi reluate, deocamdată, tot ceea ce ține de săli fiind restricționat, până la noi dispoziții.
    În privința ciclismului, în cazul în care acesta este practicat în aer liber, dar în interiorul unor baze sportive, administratorii acestor baze trebuie să ia măsuri pentru îndeplinirea condițiilor de mai jos, care pot fi consultate în Anexa nr. 2 a Ordinului de mai sus.
    -Bazele să fie împrejmuite și fiecare punct de acces să fie păzit;
    -Să se facă triajul epidemiologic al participanților la activitatea sportivă și măsurarea temperaturii corporale la intrarea în baza sportive, iar aceștia (participanții) să fie înregistrați într-un tabel nominal, pentru a facilita ancheta epidemiologică, în cazul descoperirii unui caz de infectare cu SARS-Cov 2;
    -Accesul să fie permis numai în funcție de capacitatea bazei, pentru a evita aglomerația, pe bază de programări prealabile, calculate în așa fel încât să se permită suficient timp între utilizatori pentru dezinfectarea spațiului.
    -Accesul spectatorilor în bazele sportive nu este permis. Prin excepție, minorii pot avea ca însoțitor o singură persoană adultă.
    -Nu va fi permis accesul public la spațiile care prezintă risc epidemiologic semnificativ (dușuri, saună, vestiar, sală de fitness, sală de masaj, sală de mese etc.);
    -Este permisă funcționarea automatelor de distribuire a alimentelor, a băuturilor răcoritoare și a cafelei, iar conducerea bazei sportive are obligația de a asigura dezinfectarea acestora în mod regulat;
    -Fiecare bază va avea asigurată cel puțin o cameră suplimentară (spațiu de izolare), care să nu comunice cu celelalte spații definite, pentru cazul în care o persoană prezintă în timpul antrenamentului / al lucrului simptomatologie COVID-19. Utilitatea acesteia este aceea de a izola aceste persoane care prezintă simptome până la un consult de specialitate / evacuare.
    -Dacă o bază sportivă nu poate îndeplini cumulativ condițiile de mai sus, aceasta va rămâne închisă.
    Măsuri care preced antrenamentul:
    -Orice antrenament trebuie să fie precedat de o procedură de auto-evaluare. Persoanele care prezintă unul sau mai multe dintre simptomele specifice COVID- 19 sau l-au prezentat în ultimele două săptămâni (tuse, febră, dificultate în respirație/creșterea frecvenței respiratorii, nas înfundat, secreții nazale fluide, dureri în gât, dureri de cap, dureri musculare, diaree, stare de oboseală) trebuie să urmeze procedurile descrise de autoritățile sanitare și să nu părăsească locuința pentru a se antrena.
    -Deplasarea către și de la locul de desfășurare a antrenamentului trebuie să se facă respectând toate măsurile de protecție dispuse de autorități.
    -La locul de antrenament trebuie să fie pregătite măsuri pentru igienizarea și/sau dezinfectarea mâinilor și a echipamentului sportiv (de exemplu, gel hidroalcoolic dezinfectant).
    Condiții de antrenament:
    -Se permite practicarea activităților sportive doar pe terenuri în aer liber. Desfășurarea activităților în săli, baloane presostatice sau alte structuri închise este interzisă.
    -Pe tot parcursul antrenamentului, trebuie să fie păstrată o distanță de siguranță față de celelalte persoane de cel puțin 2 metri în perioadele de repaus și de cel puțin 6 metri în perioadele de activitate fizică intense.
    -Este interzis scuipatul în spațiul de antrenament.
    -Este permisă, cu condiția respectării tuturor măsurilor de distanțare socială și igienă personală, pregătirea fizică generală în aer liber (stretching, elemente din școala alergării, exerciții de echilibru și orientare spațială din gimnastică, exerciții cu propria greutate, exerciții de tehnică și tactică individuală prin reprezentare mentală a adversarului sau a unei situații specifice de luptă/joc, execuția tehnică/tactică de tip box cu umbra, aruncarea la coș/poartă fără minge etc.), dar tot în mod individual.
    -În cazul sportivilor de performanță, care sunt asistați de antrenor și alți specialiști, distanța de siguranță trebuie păstrată inclusiv în timpul ședințelor tehnice. În cazul în care medicul sportiv este de față, el trebuie să poate echipamentul de protecție pe tot parcursul interacțiunii directe cu sportivul.
    -Echipamentul sportiv (bicicleta etc.) trebuie să fie folosit exclusiv de o singură persoană sau să fie dezinfectat complet înainte de a trece de la un sportiv la altul.
    -În cazul ciclismului, distanța de siguranță între sportivi este de minimum 10 metri.
    Condiții după antrenament:
    -Echipamentele sportive trebuie dezinfectate cu atenție după fiecare folosire.
    -Îmbrăcămintea folosită în timpul antrenamentului trebuie pusă direct într-o sacoșă închisă ermetic, urmând ca după aceea să fie spălată la o temperatură de peste 80 de grade.
    -Tratamentul de refacere (fizioterapie, kinetoterapie) trebuie făcut cu respectarea precauțiilor: este de preferat să fie făcut doar de persoanele care au absolută nevoie. În orice moment, în afara personalului medical esențial, în zona de fizioterapie / kinetoterapie trebuie să fie prezentă o singură persoană. Personalul medical trebuie să fie dotat cu echipament de protecție personală.
    Aceste măsuri vor fi revizuite peste două săptămâni. Vă vom informa despre noile reglementări imediat ce acestea ne vor fi comunicate oficial de Ministerul Tineretului și Sportului.

    Sursa: Secretariat General - Federația Română de Ciclism
  • 28.03.2020
    TRECEREA LA ORA DE VARĂ
    În noaptea de sâmbătă spre duminică, România trece la ora de vară, adică ceasul se va da înainte cu o oră, ora 3.00 devenind 4.00. Trecerea la ora de vară are loc în ultima noapte de sâmbătă spre duminică a lunii martie, respectiv 28 martie de 29 martie 2020. Toate ceasurile din România vor fi date cu o oră înainte.
    Potrivit Observatorului Astronomic, între ultima duminică a lunii martie și ultima duminică a lunii octombrie, pe teritoriul României funcționează ora oficială de vară (ora-vară), care este cu o oră în avans față de timpul-legal român.
    Ora de vară 2020, s-ar putea să fie printre ultimele dăți când se schimbă ora.
    Schimbarea orei din acest an ar putea fi printre ultimele. Parlamentul European a votat, în 2018, în favoarea unei propuneri de renunţare la obligativitatea trecerii la ora de vară la nivelul Uniunii Europene. Potrivit acestei propuneri, fiecare stat membru al Uniunii Europene va avea dreptul să decidă până în 2021 dacă va păstra actualul sistem sau va renunţa la schimbarea orei.

    Sursa: www.hotnews.ro
  • 22.02.2020
    AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
    Din seara zilei de duminică, 23 februarie, vântul se va intensifica treptat în cea mai mare parte a țării, cu viteze în general de 55...70 km/h.
    AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 23 februarie, ora 18:00 - 24 februarie, ora 18:00, în zona montană vântul va avea intensificări susținute, cu rafale de peste 110...130 km/h. Temporar va ninge viscolit, diminuând semnificativ vizibilitatea, la început în Carpații Orientali, apoi și în restul zonei montane, la altitudini în general de peste 1600 m.
    În intervalul 23 februarie, ora 22:00 - 24 februarie, ora 18:00, vântul va avea intensificări susținute, în noaptea de duminică spre luni (23/24 februarie) și în prima parte a zilei de luni (24 februarie) în nordul Crișanei, Transilvania și Maramureș, cu viteze de 80...95 km/h, iar mai ales pe parcursul zilei de luni, în Moldova și în nordul Dobrogei, temporar cu peste 90...100 km/h.
    AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
    În Carpații Meridionali și de Curbură vântul va sufla tare, cu viteze de peste 140...180 km/h, spulberând puternic zăpada și determinând scăderea vizibilității spre zero.
    În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj prin avertizări de vreme severă imediată.
    Sursa: Administraţia Naţională de Meteorologie - www.inmh.ro
  • 20.11.2019
    INFORMARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 20 noiembrie, ora 18:00 – 23 noiembrie, ora 10:00, temporar va ploua îndeosebi în jumătatea de sud a țării, unde local se vor acumula cantități de apă care vor depăși 20...25 l/mp, iar îndeosebi în zona de munte a Olteniei, izolat 40...60 l/mp.
    Vremea se va răci treptat, astfel încât vineri (22 noiembrie) și sâmbătă (23 noiembrie) în jumătatea estică a teritoriului se vor înregistra temperaturi sub cele specifice perioadei.
    În zona montană, mai ales la altitudini de peste 1500 m, treptat vor predomina ninsorile și se va depune strat de zăpadă, iar începând din seara zilei de joi (21 noiembrie), trecător, precipitații mixte ce pot determina depuneri de polei, se vor semnala și în Moldova, estul și sud-estul Transilvaniei și în dealurile Munteniei.
    La munte, mai ales în Carpații Orientali și Meridionali, vor fi perioade în care vântul va avea intensificări, cu viteze de peste 70...80 km/h, spulberând trecător zăpada. Intensificări temporare ale vântului, cu viteze în general de 45...55 km/h, vor fi și în zonele mai joase de relief.
    În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj prin avertizări de vreme severă imediată.
    Sursa: Administraţia Naţională de Meteorologie - www.inmh.ro
  • 15.11.2019
    GALA TRIATLONULUI ROMÂNESC 2019

    Si in acest an, Federatia Romana de Triatlon va invita sa celebram impreuna sfarsitul de sezon intr-un cadru festiv. Gala Triatlonului Romanesc a avut loc pe data de 15 noiembrie la Comitetul Olimpic si Sportiv Roman, Arcul de Triumf.
    Colega noastră DANA TOROK a fost din nou premiată de către Federatia Romana de Triatlon cu distincția ‘Michele Grassi’.

    Sursa: www.frtri.ro și www.facebook.com.
  • 26.10.2019
    TRECEREA LA ORA DE IARNĂ
    Ora de iarnă 2019. În noaptea de sâmbătă spre duminică România trece la ora de iarnă. Ceasul se dă înapoi, ora 4:00 devenind ora 3:00. Până în 2021, statele membre ale Uniunii Europene dacă vor să aplice în mod permanent ora de vară sau ora de iarnă, în condițiile în care in urma unui sondaj 84% dintre respondenți au spus să nu mai vor ca ora să se schimbe.

    Sursa: www.hotnews.ro
  • 09.09.2019
    ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 09 septembrie, ora 11:00 – 10 septembrie, ora 03:00, instabilitatea atmosferică se va accentua în Banat, Crișana, Maramureș și în vestul și nord-vestul Transilvaniei. Vor fi intensificări ale vântului, vijelii, averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice și izolat grindină. Rafalele vântului vor depăși 60...75 km/h, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de peste 20...25 l/mp și izolat 40 l/mp.
    Notă: Astfel de fenomene se vor semnala după-amiaza și noaptea și în celelalte regiuni, dar pe arii restrânse și în intervale mai scurte de timp.
    AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 09 septembrie, ora 15:00– 09 septembrie, ora 21:00, în județele Timiș, Arad, Bihor și Satu Mare vor fi perioade cu intensificări puternice ale vântului - rafale de peste 80...90 km/h și vijelii.
    Notă: Trecător și pe arii restrânse, intensificări ale vântului se vor semnala în prima parte a zilei și în județul Caraș-Severin.
    În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj prin avertizări de vreme severă imediată.
    Sursa: Administraţia Naţională de Meteorologie - www.inmh.ro
  • 22.06.2019
    ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 22 iunie, ora 13 – 22 iunie, ora 23, în zonele de deal și de munte, precum și în Moldova, Transilvania, Maramureș, estul Munteniei și vestul Dobrogei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor depăși 20...25 l/mp și pe arii restrânse 40...50 l/mp.
    AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
    În județele Suceava, Botoșani, Neamț și în zona de munte a județelor Bistrița-Năsăud și Maramureș se vor semnala manifestări de instabilitate atmosferică accentuată. Vor fi averse torențiale, intensificări ale vântului, vijelii, grindină și frecvente descărcări electrice. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși 35...40 l/mp și izolat 50...60 l/mp.
    ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 23 iunie, ora 03 – 24 iunie, ora 15, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor depăși 20...25 l/mp și pe arii restrânse 40...50 l/mp.
    AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
    În județele Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți, Gorj, Vâlcea, Dolj, Olt, Hunedoara, precum și zona montană și submontană a județelor Argeș, Sibiu și Alba se vor semnala manifestări de instabilitate atmosferică accentuată. Vor fi averse torențiale, intensificări puternice ale vântului, vijelii, grindină și frecvente descărcări electrice. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși 40 l/mp și izolat 60...70 l/mp.
    În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj prin avertizări de vreme severă imediată.
    Sursa: Administraţia Naţională de Meteorologie - www.inmh.ro
  • 04.06.2019
    INFORMARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 04 iunie, ora 10 – 06 iunie, ora 23, instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată în toate regiunile. Vor fi perioade în care se vor semnala averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și căderi de grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 15...25 l/mp, iar pe arii restrânse 35...40 l/mp.
    ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 04 iunie, ora 10 – 05 iunie, ora 03, în cea mai mare parte a țării vor fi averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și condiții de grindină. Cantitățile de apă vor depăși local 20...25 l/mp și pe arii restrânse 30...50 l/mp.
    AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 04 iunie, ora 10 – 04 iunie, ora 21, în Moldova, precum și în nord-estul Munteniei va ploua abundent și torențial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși 40...50 l/mp și izolat 60...80 l/mp. Aversele vor fi însoțite de descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină.
    În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj prin avertizări de vreme severă imediată.
    Sursa: Administraţia Naţională de Meteorologie - www.inmh.ro
  • 01.06.2019
    ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 01 iunie, ora 10 – 02 iunie, ora 06, în nord-vestul și estul teritoriului, precum și în zonele de deal și de munte, vor fi averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, grindină și intensificări ale vântului, vijelii. Cantitățile de apă vor depăși 25 l/mp și pe arii restrânse 40...50 l/mp.
    AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 01 iunie, ora 10 – 02 iunie, ora 06, în județele Suceava, Botoșani, Neamț și Iași, va ploua torențial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși local 40...50 l/mp și izolat 60…70 l/mp. Se vor semnala descărcări electrice, intensificări ale vântului și, posibil, grindină de medii și mari dimensiuni.
    În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj prin avertizări de vreme severă imediată.
    Sursa: Administraţia Naţională de Meteorologie - www.inmh.ro
  • 30.05.2019
    INFORMARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 30 mai, ora 10 – 03 iunie, ora 10, temporar instabilitatea atmosferică va fi accentuată, joi (30 mai) îndeosebi în regiunile nordice, centrale și estice, apoi în majoritatea regiunilor. Se vor semnala averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și căderi de grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 15...25 l/mp, iar pe arii restrânse 35...50 l/mp.
    În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj prin avertizări de vreme severă imediată.
    Sursa: Administraţia Naţională de Meteorologie - www.inmh.ro
  • 29.05.2019
    INFORMARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 29 mai, ora 11 – 01 iunie, ora 10, temporar instabilitatea atmosferică va fi accentuată, miercuri (29 mai) îndeosebi în regiunile vestice, nordice și centrale, precum și în zonele de deal și de munte, apoi cu precădere în estul, sudul, centrul și nordul teritoriului. Se vor semnala averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelie și izolat grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 15...25 l/mp, iar pe arii restrânse 35...50 l/mp.
    ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 29 mai, ora 13 – 30 mai, ora 06, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, vestul și nordul Olteniei și al Moldovei, precum și în nordul Munteniei. Aceasta se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, grindină, vijelii și averse torențiale. Cantitățile de apă vor depăși 25 l/mp și izolat 40...50 l/mp.
    În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj prin avertizări de vreme severă imediată.
    Sursa: Administraţia Naţională de Meteorologie - www.inmh.ro
  • 19.05.2019
    ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 19 mai, ora 11 – 20 mai, ora 06, în Banat, Crișana, vestul și sud-vestul Transilvaniei și local Oltenia, vor fi perioade în care se vor semnala averse torențiale, frecvente descărcări electrice, vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor depăși 25 l/mp și pe arii restrânse 50...60 l/mp.
    ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 20 mai, ora 12 – 21 mai, ora 06, în cea mai mare parte a Transilvaniei, Maramureș, nordul și vestul Moldovei, Oltenia și nordul și nord-vestul Munteniei, instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată, se vor semnala averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși 25 l/mp și pe arii restrânse 40...60 l/mp.
    Vântul va avea intensificări la munte, cu rafale de peste 60 km/h, dar și în regiunile sudice și sud-vestice, cu viteze, în general, de 45…50 km/h.
    În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj prin avertizări de vreme severă imediată.
    Sursa: Administraţia Naţională de Meteorologie - www.inmh.ro
  • 31.03.2019
    TRECEREA LA ORA DE VARĂ
    În noaptea de sâmbătă spre duminică România, alături de celelate țări ale Uniunii Europene, a trecut de la ora de iarnă la de vară, ceea ce înseamnă că ceasul s-a dat înainte cu o oră. Astfel ora 3:00 a devinit ora 4:00. Schimbarea orei din acest an ar putea fi printre ultimele. Parlamentul European a votat, săptămâna aceasta, în favoarea unei propuneri de renunţare la obligativitatea trecerii la ora de vară la nivelul Uniunii Europene.
    Schimbarea orei din acest an ar putea fi printre ultimele. Parlamentul European a votat, săptămâna aceasta, în favoarea unei propuneri de renunţare la obligativitatea trecerii la ora de vară la nivelul Uniunii Europene. Potrivit acestei propuneri, fiecare stat membru al Uniunii Europene va avea dreptul să decidă până în 2021 dacă va păstra actualul sistem sau va renunţa la schimbarea orei.

    Sursa: www.hotnews.ro
  • 11.01.2019
    ASOCIAȚIA "MAUSI" A TRANSFORMAT UN TEREN PLIN DE GUNOI DIN GALAȚI ÎNTR-UN PARC SPORTIV
    Asociaţia "Mausi" a transformat un teren plin de gunoi din Galaţi într-un parc sportiv. Voluntarii au început treaba în urmă cu patru ani şi, din 2017, organizează concursuri pe locul lăsat în paragină multă vreme.
    Octavian Mercouffer, Asociaţia "Mausi": "Câteva mii de tone de gunoi, în jur de 300-350 de remorci de deşeuri scoase. E o râpă şi acuma, numai că şi Valea Prahovei a fost o râpă şi acum e una din zonele cele mai căutate."
    Voluntarii mai au de muncă până să vadă gata "Țiglina Bike and Trail Park", iar Dragoş Bucur le-a venit în ajutor cu un premiu de 10.000 de euro. Câştigătorii vor folosi finanţarea din campania "Cinstim binele" ca să cosmetizeze traseele şi să le repare, unde este cazul.
    Cristian Mircioi, Asociaţia "Mausi": "Traseul este întortocheat, noi am folosit la maxim suprafaţa, dacă nu ai nişte direcţionări, s-ar putea să fii pe contrasens, să te învârti în buclă. Este liberă intrarea. Ce ne dorim e să le dăm oamenilor o şansă de a evada din junglă urbană."
    Octavian Mercouffer, Asociaţia "Mausi": "Se poate practica alergatul, se poate practica ciclismul, pot fi combinaţii de alte sporturi."
    Silvia Mircioi, Asociaţia "Mausi": "Când vin aici, simt că tot aerul mi se duce în plămâni şi, de fapt, lucrez cu adevărat."
    Sursa: Știrile Pro Tv - www.cinstimbinele.stirileprotv.ro
  • 14.12.2018
    INFORMARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 14 decembrie, ora 19 – 16 decembrie, ora 18, aria precipitațiilor se va extinde și va cuprinde cea mai mare parte a țării. În noaptea de vineri spre sâmbătă (14/15 decembrie) vor fi mai ales ninsori. Din a doua parte a zilei de sâmbătă (15 decembrie) în Dobrogea va ploua, iar în Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și local în Transilvania vor fi precipitații mixte și se va forma polei. Local, precipitațiile vor fi importante cantitativ.
    ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 14 decembrie, ora 23 – 16 decembrie, ora 18, în Banat, cea mai mare parte a Crișanei, vestul și sudul Transilvaniei, vestul și nordul Olteniei, jumătatea de nord a Munteniei, precum și în zona Carpaților Meridionali. Occidentali și de Curbură vor fi precipitații mai ales sub formă de ninsoare și se va depune strat consistent de zăpadă. Local se vor cumula 25…30 l/mp și izolat 40...50 l/mp.
    Vântul va avea intensificări la munte, cu rafale de peste 60 km/h, dar și în regiunile sudice și sud-vestice, cu viteze, în general, de 45…50 km/h.
    ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 15 decembrie, ora 06 – 16 decembrie, ora 12, în județele Timiș și Caraș-Severin, precum și în zona de munte a județelor Hunedoara, Mehedinți, Gorj, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița și Prahova va ninge abundent, se vor cumula peste 60…70 l/mp, iar stratul de zăpadă nou depus va fi semnificativ. În zona montană înaltă va fi viscol, iar rafalele vor depăși 70 km/h.
    În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj. Sursa: Administraţia Naţională de Meteorologie - www.inmh.ro
  • 27.10.2017
    TRECEREA LA ORA DE IARNĂ
    România trece, în noaptea de sâmbătă spre duminică, pe 28 octombrie, la ora de iarnă 2018, astfel încât ora 4 va deveni ora 3, iar ziua de duminică va fi cea mai lungă din an. Aceasta ar putea fi ultima oară când România schimbă ora, după aproape 40 de ani, după ce Comisia Europeană a decis că această practică trebuie eliminată până în 2019.
    Sursa: www.hotnews.ro
  • 23.09.2018
    ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 24 septembrie, orele 02 – 10, în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, nordul Moldovei și zona montană, vântul se va intensifica temporar, cu viteze de 55...65 km/h, iar pentru intervale scurte de timp vor fi rafale de peste 65...70 km/h. În zona montană vor fi intensificări susținute ale vântului, cu rafale care pe creste vor depăși 100…120 km/h.
    ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 24 septembrie, orele 10 – 23, în Oltenia, Moldova, Dobrogea, local Muntenia și Transilvania, precum și zona montană vor fi intensificări temporare ale vântului, cu viteze de 55...65 km/h, iar pentru intervale scurte de timp, îndeosebi în sudul Olteniei, vor fi rafale de peste 65...70 km/h. La munte vântul va continua să sufle tare, cu rafale care pe creste vor depăși 100…120 km/h.
    Sursa: Administraţia Naţională de Meteorologie - www.inmh.ro
  • 28.07.2018
    VERDE PENTRU BICICLETE FEST #1, Timișoara, 28-29 iulie 2018, Str. Mărășești
    Te-ai gândit vreodată cât de frumos ar fi ca în orașul tău să existe un festival dedicat bicicliștilor? Ei bine, noi da! Și uite așa am început să visăm, să ne imaginăm, să dezvoltăm idei și pas cu pas, om cu om, ne-am unit forțele și-am trecut la treabă.
    Din Timișoara, în toată țara, începem revoluția bicicliștilor!
    Ce înseamnă asta?
    Două zile de workshopuri, concursuri, cursuri de educație rutieră, proiecții, talk-uri și nu în ultimul rând concerte, toate menite să te încânte.
    Când se întâmplă?
    28-29 Iulie

    Unde ne dăm întâlnire?
    Strada Mărășești
    Intrare liberă !

    Sursa: Pagina de Facebook a evenimentului.
  • 08.07.2018
    AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 08 iulie, ora 11 – 10 iulie, ora 21, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse cu caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie și pe arii restrânse căderi de grindină.
    Prin acumulare sau în intervale scurte de timp se vor înregistra cantități de apă de peste 25 l/mp și izolat 40…50 l/mp.
    AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 08 iulie, ora 16 – 10 iulie, ora 21, în în vestul și nordul Munteniei, sudul și vestul Transilvaniei, precum și în jumătatea de sud a Banatului și în sud-vestul Moldovei vor fi intervale de timp în care va ploua abundent și se vor acumula cantități de apă de 40...50 l/mp și pe arii restrânse 70…80 l/mp.
    Sursa: Administraţia Naţională de Meteorologie - www.inmh.ro
  • 30.06.2018
    AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 30 iunie, ora 10 – 01 iulie, ora 06, în Moldova, local în Transilvania și Maramureș, precum și în jumătatea de nord a Munteniei și în zona montană a Olteniei, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse cu caracter torențial, descărcări electrice și intensificări ale vântului cu aspect de vijelie.
    Prin acumulare sau în intervale scurte de timp se vor înregistra cantități de apă de peste 20...25 l/mp și izolat 40…50 l/mp.
    AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 30 iunie, ora 10 – 30 iunie, ora 23, local în Moldova, precum și în zona Carpaților Orientali și Meridionali temporar va ploua abundent și se vor acumula cantități de apă de 50 l/mp și izolat 60…70 l/mp.
    Notă: Manifestări ale instabilității atmosferice vor fi și în celelalte regiuni, dar pe arii mai restrânse și pentru intervale mai scurte de timp.
    Sursa: Administraţia Naţională de Meteorologie - www.inmh.ro
  • 17.04.2018
    3 iunie - ZIUA MONDIALĂ A BICICLETEI !
    Adunarea Generala ONU a adoptat în 12 aprilie propunerea de rezoluție formulată în martie și prin urmare în mod oficial ziua de 3 IUNIE este ZIUA MONDIALĂ A BICICLETEI !
    Sursa: World Cycling Alliance - www.ecf.com
  • 21.03.2018
    INFORMARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 21 martie, ora 14 – 22 martie, ora 15, vremea se va menține deosebit de rece, cu valori termice cu peste 10 grade mai scăzute decât mediile climatologice ale perioadei în cea mai mare parte a țării.
    În după-amiaza și seara zilei de miercuri (21 martie) se vor semnala precipitații predominant sub formă de ninsoare cu depunere de strat de zăpadă pe arii mai extinse în centrul și sud-estul țării, precum și în zona Carpaților Meridionali și de Curbură. În prima parte a zilei de joi (22 martie) în sud-vestul și sudul extrem al teritoriului aria ninsorilor se va extinde, iar vântul va fi în intensificare.
    La începutul intervalului, în sudul Munteniei și în Dobrogea vor fi și precipitații mixte, favorizând formarea de polei sau ghețuș.
    AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 22 martie, ora 15 – 23 martie, ora 20, în Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, jumătatea de sud a Moldovei și zona Carpaților Meridionali și de Curbură ninsorile vor fi în extindere dinspre sud-vest și în intensificare, se va depune strat nou de zăpadă, local consistent, iar temporar vântul va avea intensificări în medie cu 45…55 km/h, astfel că vor fi intervale de timp cu ninsoare viscolită și spulberată.
    În sudul și în estul Dobrogei precipitațiile vor fi mixte și se va depune polei.
    Vremea se va menține deosebit de rece până la sfârșitul săptămânii, cu precădere în jumătatea de sud-est, unde intensificările temporare ale vântului vor amplifica senzația de frig.
    AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 22 martie, ora 23 – 23 martie ora 15, în sudul Banatului și al Olteniei, în cea mai mare parte a Munteniei și a Dobrogei ninsorile vor fi abundente, iar vântul va avea intensificări cu viteze de 50...60 km/h și temporar 65...70 km/h, viscolind și local troienind zăpada și determinând diminuarea vizibilității.
    Sursa: Administraţia Naţională de Meteorologie - www.inmh.ro
  • 16.03.2018
    ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ
    Începând din după-amiaza zilei de sâmbătă, 17 martie, aria ploilor va cuprinde vestul și nord-vestul țării, precum și zonele montane aferente și se vor cumula cantităţi de apă local de peste 20...25 l/mp şi izolat 40...50 l/mp. În a doua parte a nopții de sâmbătă spre duminică, în nord-vestul țării vor fi precipitații mixte și condiții de polei. Vântul va sufla moderat, temporar cu intensificări în general de 50...55 km/h.
    Notă: vântul va avea intensificări și în celelalte regiuni, cu viteze mai mari, ce vor atinge 55...65 km/h, în cursul nopții în regiunile sud-estice; la munte, în special pe crestele Carpaților Meridionali, vântul va sufla tare, cu rafale de peste 80...90 km/h.
    În jumătatea de nord a Moldovei, precum și în zona Carpaților Orientali vor fi precipitații la început mixte, ce vor favoriza local depuneri de polei, apoi sub formă de ninsoare. Local se va depune strat de zăpadă. Vântul va prezenta intensificări, cu viteze de 50…55 km/h, iar la munte peste 70 km/h viscolind temporar ninsoarea.
    ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 18 martie, orele 08 – 23 vor fi precipitații pe arii extinse în jumătatea de sud-est a teritoriului.
    În Moldova, precum și în zona Carpaților Orientali vor predomina ninsorile și se va depune strat consistent de zăpadă. În Muntenia și în cea mai mare parte a Transilvaniei, la început va ploua, apoi vor fi precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare. Vor fi condiții de polei. În Oltenia și în Dobrogea vor fi mai ales ploi. Cantitățile de apă vor depăși local 20…25 l/mp și izolat 40 l/mp.
    Vântul va avea intensificări în majoritatea zonelor, mai susținute în est și în sud-est, cu viteze de 55…65 km/h, precum și la munte, unde rafalele vor depăși 70 km/h, temporar viscolind ninsoarea.
    Vremea se va răci accentuat, devenind deosebit de rece pentru această perioadă, astfel că se vor înregistra temperaturi cu peste 10…15 grade mai coborâte decât valorile normale pentru această perioadă.
    Notă: Vremea se va menține deosebit de rece pentru această perioadă până spre sfârşitul săptămânii viitoare. Sursa: Administraţia Naţională de Meteorologie - www.inmh.ro
  • 28.02.2018
    AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 28 februarie ora 11.00 – 28 februarie ora 23.00, va continua să ningă moderat cantitativ în Dobrogea, în cea mai mare parte a Munteniei și în jumătatea sudică a Moldovei, unde local se va depune strat consistent de zăpadă.
    Temporar vântul va avea intensificări cu viteze de 45…55 km/h, iar în sud-est rafalele vor depăși 60 km/h, viscolind ninsoarea, spulberând și troienind zăpada și diminuând vizibilitatea.
    AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 28 februarie, orele 11.00 - 20.00, în județele Constanța, Tulcea Călărași, Ialomița, Buzău și Brăila vor fi intensificări susținute ale vântului, cu rafale în general de 55…65 km/h și local în jur de 70 km/h, iar ninsoarea va fi puternic viscolită, zăpada spulberată și troienită și vizibilitatea va scădea sub 50 m.
    Notă: În cursul nopții de miercuri spre joi (28.02/01.03) vor mai fi intensificări temporare ale vântului în Dobrogea, Moldova și la munte, spulberând zăpada și diminuând vizibilitatea.
    Sursa: Administraţia Naţională de Meteorologie - www.inmh.ro
  • 28.02.2018
    AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 28 februarie, ora 11.00 – 02 martie, ora 20.00, valul de frig va persista și se va intensifica pe parcursul nopților, astfel că se vor înregistra temperaturi cu peste 10…15 grade mai coborâte decât valorile normale pentru această perioadă. Temperaturile maxime vor fi negative în toate regiunile și va fi ger, mai ales dimineața și noaptea.
    AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 28 februarie, ora 11.00 – 02 martie, ora 20.00, În Moldova, estul Transilvaniei, Oltenia, Muntenia și Dobrogea, gerul va fi persistent în cea mai mare parte a intervalului, iar valorile termice vor fi comparabile cu recordurile înregistrate în această perioadă.
    Temperaturile maxime se vor situa frecvent între -12 și -6 grade, iar cele minime se vor încadra în general între -22 și -12 grade, izolat mai coborâte, sub -25 grade.
    Notă: În cursul nopții de vineri spre sâmbătă (2/3 martie) temperaturi sub pragul de ger (-10 grade) se vor înregistra în Moldova, local în Maramureș, Transilvania, Muntenia și Dobrogea și pe arii restrânse în Oltenia.
    Începând din noaptea de joi spre vineri (1/2 martie) și până duminică (4 martie) vor fi intervale cu precipitații în majoritatea regiunilor, dar mai ales în sud-vestul și sudul țării. La început va ninge, apoi, trecător, vor fi precipitații mixte și se va forma polei.
    Sursa: Administraţia Naţională de Meteorologie - www.inmh.ro
  • 24.02.2018
    AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 25 februarie, ora 03 – 01 martie, ora 10, valul de frig va cuprinde treptat toată țara și va fi în intensificare, astfel că se vor înregistra temperaturi cu peste 10…15 grade mai coborâte decât valorile normale pentru această perioadă din an.
    Temperaturile maxime vor fi negative în toate regiunile și va fi ger dimineața și noaptea, la început cu precădere în jumătatea de nord, apoi și în restul teritoriului, iar intensificările temporare ale vântului vor amplifica senzația de rece.
    Notă: din seara zilei de sâmbătă (24 februarie) și până duminică noapte (25/26 februarie), în zona Carpaților Meridionali și de Curbură, în Muntenia, Oltenia, sudul Banatului și Dobrogea vor fi ninsori temporare, care în sud-vest vor deveni moderate cantitativ. Vântul va avea intensificări în medie cu 45…50 km/h în majoritatea zonelor, iar în partea de sud-est a teritoriului rafalele vor atinge local 55…65 km/h.
    AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 26 februarie, ora 03 – 01 martie, ora 10, În Moldova, estul Transilvaniei, Oltenia, Muntenia și Dobrogea valul de frig se va intensifica, gerul va fi persistent chiar și pe parcursul zilelor, când valorile termice vor fi comparabile cu recordurile înregistrate în această perioadă. Temperaturile maxime vor fi frecvent între -12 și -8 grade, cele minime se vor încadra în general între -22 și -12 grade, iar rafalele vântului vor accentua senzația de frig.
    Notă: din dimineața zilei de luni, 26 februarie, aria ninsorilor se va extinde. În sud și sud-est acestea vor deveni local abundente și vor fi viscolite, în special în Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei.
    În cursul zilei de duminică, 25 februarie, Administraţia Naţională de Meteorologieva emite mesaje privind evoluția și intensitatea acestor fenomene.
    Sursa: Administraţia Naţională de Meteorologie - www.inmh.ro
  • 17.01.2018
    ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 17 ianuarie, ora 14 – 18 ianuarie, ora 22, în zona de munte va ninge însemnat cantitativ și se va depune strat consistent de zăpadă.
    În după-amiaza zilei de miercuri (17 ianuarie) și în prima parte a nopții de miercuri spre joi (17/18 ianuarie), în Transilvania vor fi la început precipitații mixte, apoi mai ales sub formă de ninsoare.
    În a doua parte a nopții de miercuri spre joi (17/18 ianuarie) și în cursul zilei de joi (18 ianuarie) în Moldova, Dobrogea, nordul Olteniei și pe arii restrânse în nordul Munteniei vor predomina ninsorile.
    Cantitățile de apă vor depăși local 15…20 l/mp și izolat 30…35 l/mp.
    Vântul se va intensifica treptat în cea mai mare parte a țării, dar cu precădere în sud, centru, est și la munte, unde vor fi rafale de 50...70 km/h, iar local în Moldova, în Dobrogea și pe crestele montane înalte, 70...80 km/h, viscolind temporar ninsoarea.
    Notă: În sudul, sud-estul și centrul țării, pe arii restrânse, vor mai fi depuneri de polei.
    AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 17 ianuarie, ora 18 - 18 ianuarie, ora 20, în Munții Banatului, Carpații Meridionali și Carpații de Curbură, viteza vântului la rafală va depăși 80…90 km/h, iar pe creste se vor atinge 120 – 140 km/h, viscolind ninsoarea și troienind zăpada, iar vizibilitatea va scădea sub 50 m.
    AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 18 ianuarie, ora 01 - 18 ianuarie, ora 17, în județele Iași, Vaslui, Vrancea, Galați, Tulcea și în zona joasă a județelor Neamț și Bacău, vor fi intensificări ale vântului cu viteze, în general, de 75...85 km/h și temporar va ninge viscolit.
    În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj.
    Sursa: Administraţia Naţională de Meteorologie - www.inmh.ro
  • 15.12.2017
    ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 15 decembrie, ora 18 - 16 decembrie, ora 14, aria ploilor se va extinde în regiunile vestice, nord-vestice și parțial în cele centrale, iar vântul va avea temporar intensificări cu rafale de până la 55...65 km/h. Cantitățile de apă vor depăși local 20...25 l/mp și izolat 30...35 l/mp în Maramureș, cea mai mare parte a Crișanei și a Carpaților Meridionali, în nordul Carpaților Orientali și în Munții Apuseni. În zona montană înaltă va ninge, iar vântul va avea intensificări cu rafale ce vor depăși 80...90 km/h, viscolind ninsoarea și determinând scăderea vizibilității.
    Notă: intensificări ale vântului se vor semnala și pe crestele din restul zonelor montane.
  • 09.12.2017
    INFORMARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 09 decembrie, ora 11 – 10 decembrie, ora 20, în vestul, centrul, nordul şi nord-estul ţării, vor fi precipitaţii moderate cantitativ, la început sub formă de ploaie şi lapoviţă, apoi vor predomina ninsorile şi local se va depune strat de zăpadă.
    În regiunile sudice şi sud-estice precipitaţii locale se vor semnala în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică şi în prima parte a zilei de duminică şi vor fi ploi, dar trecător şi lapoviţă sau ninsoare.
    La munte aria ninsorilor va fi în extindere începând cu masivele vestice, iar vântul va prezenta intensificări susţinute.
    Temporar vântul se va intensifica şi în zonele joase de relief, cu viteze în medie de 45...55 km/h.
    Notă: În cursul zilei de duminică (10 decembrie), treptat precipitaţiile vor fi în diminuare şi în restrângere.
    AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 09 decembrie, ora 15 - 10 decembrie, ora 16, în toate zonele de munte, temporar vor fi ninsori local însemnate cantitativ şi cu depunere de strat consistent de zăpadă. Vântul va avea intensificări cu viteze ce vor depăşi 60...70 km/h, iar pe creste peste 80...90 km/h, viscolind ninsoarea şi determinând scăderea vizibilităţii.
    AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul în sudul Olteniei, al Munteniei şi al Dobrogei vântul va avea intensificări cu viteze de 55...60 km/h şi temporar 70 km/h.
    Sursa: Administraţia Naţională de Meteorologie - www.inmh.ro
  • 26.11.2017
    AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 27 noiembrie, ora 16 - 28 noiembrie, ora 16, în Muntenia, estul Olteniei și sudul Moldovei va ploua pe arii extinse, iar cantitățile de apă vor depăși 25 l/mp și izolat 40...50 l/mp. Local în județele Vrancea, Buzău, Brăila Ialomița, Călărași și Ilfov vântul se va intensifica, temporar cu viteze de 55...65 km/h.
    Notă: Cantități de apă de 15...20 l/mp și izolat 30 l/mp vor fi și în Dobrogea și vestul Olteniei. Îndeosebi în dimineața zilei de marți, precipitații mixte se vor semnala local în Oltenia și pe arii restrânse în Muntenia.
    AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 27 noiembrie, ora 16 - 28 noiembrie, ora 18, în Carpații Meridionali și Orientali, va ninge însemnat cantitativ, iar vântul va prezenta intensificări temporare mai ales în zona înaltă, cu viteze la rafală de 55...70 km/h.
    Îndeosebi în noaptea de luni spre marți (27/28 noiembrie) și în prima parte a zilei de marți (28 noiembrie) precipitații predominant sub formă de ninsoare se vor semnala și în sudul și estul Transilvaniei și vestul Moldovei, unde local se va depune strat de zăpadă.
    AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 27 noiembrie, ora 20 - 28 noiembrie, ora 16, în zona de munte a județelor Brașov, Covasna, Vrancea, Buzău, Prahova, Dâmbovița și Argeș, va ninge abundent, se va depune strat de zăpadă consistent, iar vântul va avea intensificări temporare cu rafale de 55...70 km/h spulberând zăpada și determinând scăderea vizibilității.
    Sursa: Administraţia Naţională de Meteorologie - www.inmh.ro
  • 28.10.2017
    AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 29 octombrie, ora 10:00 – 30 octombrie, ora 23:00, intensitatea vântului va fi în creștere în toate regiunile, cu viteze la rafală în general între 55 și 70 km/h și local 75...85 km/h.
    Valorile termice vor scădea în toată țara, iar intensificările de vânt vor determina amplificarea senzației de rece.
    În regiunile din vestul, centrul și nordul țării pe arii extinse vor fi ploi moderate cantitativ, iar din noaptea de duminică spre luni (29/30 octombrie) în Maramureș, Transilvania și zona deluroasă a Crișanei și a Moldovei se vor semnala precipitații mixte.
    AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
    Duminică (29 octombrie) și luni (30 octombrie), în zonele montane vântul va sufla tare, rafalele vor depăși 80...90 km/h, iar pe creste 100...120 km/h. Va ninge viscolit, vizibilitatea va scădea temporar sub 50 m și se va depune strat consistent de zăpadă.
    Sursa: Administraţia Naţională de Meteorologie - www.inmh.ro
  • 28.10.2016
    TRECEREA LA ORA DE IARNĂ
    Romanii vor trece, in data de 29 octombrie, la ora de iarna, ora 4.00 devenind ora 3.00, iar CFR Calatori anunta ca trecerea la ora Europei Orientale nu modifica mersul trenurilor in vigoare, noteaza Mediafax.
    renurile de calatori vor pleca din gari (statiile din care se formeaza) dupa ora oficiala de vara pana in noaptea de 29 / 30 octombrie ora 4.00, care devine ora 3.00.
    Astfel, in noaptea de 28 / 29 octombrie 2017, cand ora 4.00 devine ora 3.00, toate trenurile de calatori care au ora de plecare din statiile de formare dupa ora 4.00 vor pleca la orele din mersul de tren in vigoare, respectand ora Europei Orientale, potrivit unui comunicat de presa al CFR Calatori.
    Totodata, trenurile de calatori aflate in circulatie dupa ora 4.00, ora oficiala de vara, vor opri in statiile din parcurs stabilite, unde vor stationa pana la ora de plecare din orarul in vigoare dupa noua ora. Trenurile care mai au de parcurs o distanta scurta pana la statia finala isi vor continua mersul pana la destinatie.
    Avand in vedere ca si in tarile vecine trecerea la ora Europei Orientale se face tot duminica, 29 octombrie 2017, intre statiile de frontiera cu Republica Moldova, Ungaria, Serbia, Bulgaria si Ucraina, trenurile vor circula dupa orele din mersul de tren in vigoare.
    Sursa: www.hotnews.ro
  • 22.10.2017
    AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
    Din dimineaţa zilei de luni, 23 octombrie, aria ploilor se va extinde dinspre vest cuprinzând treptat cea mai mare parte a ţării. În intervalul menţionat în Oltenia, cea mai mare parte a Munteniei (inclusiv în zona municipiului Bucureşti), local în Transilvania, precum şi în zonele montane ţi submontane, se vor cumula cantităţi de apă ce vor depăşi local 20...30 l/mp şi izolat 40 l/mp.
    În zona Carpaţilor Meridionali şi a Carpaţilor de Curbură, se vor cumula cantităţi de apă pe arii extinse între 30 şi 50 l/mp şi izolat peste 60 l/mp.
    Vântul va avea intensificări, local şi temporar, în majoritatea regiunilor, cu viteze de 50...55 km/h, iar la munte, cu precădere în zona înaltă a Carpaţilor Meridionali, vor fi rafale de peste 70...80 km/h.
    AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 23 octombrie, ora 12:00 – 24 octombrie, ora 18:00 în zona deluroasă şi montană a judeţelor Mehedinți, Gorj, Vâlcea, Argeş şi Dâmboviţa cantităţile de apă vor depăşi pe arii extinse 50...60 l/mp şi izolat 80 l/mp.
    Sursa: Administraţia Naţională de Meteorologie - www.inmh.ro
  • 03.08.2017
    AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 4 - 5 august valul de căldură care a debutat încă de luni (31 iulie) va continua să se intensifice, iar disconfortul termic va deveni deosebit de accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pe arii extinse pragul critic de 80 de unități și se va situa frecvent, în zonele joase de relief, între 82 și 84 de unități. Temperaturile minime vor fi cuprinse, în general, între 22 și 25 de grade. În zonele de câmpie și de podiș ale județelor: Satu Mare, Bihor, Arad, Timiș, Caraș-Severin, Sălaj, Cluj, Mureș, Alba, Hunedoara, Mehedinți și Dolj, se vor înregistra temperaturi maxime extreme, comparabile cu recordurile absolute ale perioadei și care se vor situa între 39 și 42 de grade.
    AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 4 - 5 august în Moldova, Dobrogea, Muntenia și local în Maramureș, Transilvania și Oltenia temperaturile maxime se vor situa, în general, între 36 și 39 de grade, valori cu mult mai ridicate decât mediile climatologice specifice perioadei.
    Sursa: Administraţia Naţională de Meteorologie - www.inmh.ro
  • 18.04.2017
    AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 19 APRILIE ORELE 04 – 18 precipitaţiile vor cuprinde jumătatea de sud-vest a teritoriului şi cea mai mare parte a zonei de munte. În Banat, Oltenia, vestul şi nord-vestul Munteniei va ploua, iar în zona montană vor fi mai ales ninsori. Cantităţile de apă vor depăşi 20...25 l/mp şi izolat 40 l/mp. Vântul se va intensifica în cea mai mare parte a ţării şi local, îndeosebi în regiunile sudice şi centrale, viteza la rafală va depăşi 50...55 km/h. La munte, cu precădere la altitudini de peste 1400 m se va depune strat nou de zăpadă, iar vântul va avea intensificări cu rafale de peste 60...70 km/h, viscolind ninsoarea.
    AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 19 APRILIE ORELE 04 – 18 în zona înaltă a Carpaţilor Meridionali şi a Munţilor Banatului, va ninge abundent, iar vântul va sufla tare, cu peste 80...100 km/h, viscolind puternic zăpada şi reducând vizibilitatea sub 50 m.
    AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 19 APRILIE ORA 18 – 21 APRILIE ORA 10 temporar vor fi precipitaţii mai ales în sudul, centrul şi estul teritoriului, iar în după-amiaza zilei de joi (20 aprilie) şi în noaptea de joi spre vineri (20/21 aprilie), aria acestora se va restrânge către est. În aceste zone, cantităţile de apă vor depăşi 25 l/mp şi pe arii restrânse, îndeosebi în zona Carpaţilor Meridionali şi Orientali, 50...60 l/mp.
    La munte va continua să ningă şi se va depune strat de zăpadă. În restul ţării va ploua, iar începând din noaptea de miercuri spre joi (19/20 aprilie), în Moldova şi pe arii mai restrânse în Maramureş, Transilvania şi trecător în zona deluroasă din sud se vor semnala precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare.
    AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 19 APRILIE ORA 18 – 21 APRILIE ORA 06 în Carpaţii Meridionali şi Orientali, va ninge abundent, se va depune strat consistent de zăpadă, iar vântul va avea intensificări cu rafale de 60...70 km/h şi peste 80...90 km/h, pe creste, viscolind puternic ninsoarea şi reducând vizibilitatea.
    Sursa: Administraţia Naţională de Meteorologie - www.inmh.ro
  • 25.03.2017
    TRECEREA LA ORA DE IARNĂ
    Romania trece in noaptea de sambata spre duminica la ora oficiala de vara, ceasurile urmand sa fie date cu o ora inainte la 3.00, care va deveni 4.00, iar 26 martie va fi cea mai scurta zi din 2017.
    In acest an, ora de vara se aplica din 26 martie pana in noaptea de 28 spre 29 octombrie, cand se va reveni la ora oficiala de iarna. Duminica, 26 martie, cand ceasurile vor fi date inainte cu o ora, va fi cea mai scurta zi din an.
    Sursa: www.hotnews.ro
  • 12.01.2017
    ATENŢIONARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 13 ianuarie, ora 05 – 14 ianuarie, ora 12 vor fi precipitaţii mixte ce vor cuprinde treptat vestul, centrul şi nordul ţării şi vor fi asociate cu depuneri de polei, iar în nord-vest şi la munte cantităţile de precipitaţii vor depăşi local 20...25 l/mp.
    Se va semnala polei, în prima parte a zilei de vineri (13 ianuarie) în Banat şi Crişana, iar după-amiaza şi în Transilvania şi nordul Moldovei.
    În noaptea de vineri spre sâmbătă (13/14 ianuarie) şi în prima parte a zilei de sâmbătă (14 ianuarie) se va depune polei în Oltenia, vestul Munteniei şi local în Transilvania şi Moldova.
    În zona de munte vor predomina ninsorile, în general moderate cantitativ şi temporar viscolite, iar începând din noaptea de vineri spre sâmbătă (13/14 ianuarie) ninsorile se vor extinde treptat şi în regiunile intracarpatice.
    Vântul va avea intensificări la munte pe tot parcursul intervalului, cu rafale de 70...80 km/h.
    Intensificări ale vântului, cu viteze de 55...65 km/h şi trecător peste 70 km/h, se vor semnala şi în regiunile vestice în cursul zilei de vineri (13 ianuarie), iar în noaptea de vineri spre sâmbătă (13/14 ianuarie) îndeosebi în sudul Banatului.
    Notă: Pe arii restrânse precipitaţii slabe mixte, ce pot favoriza producerea de polei, se vor semnala sâmbătă (14 ianuarie) şi în restul teritoriului.
    Sursa: Administraţia Naţională de Meteorologie - www.inmh.ro
  • 09.01.2017
    AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 09 - 10 ianuarie, în Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Moldova, Transilvania şi în Maramureş, gerul se va intensifica, astfel încât minimele vor fi cuprinse, în general, între -29 şi -15 grade, iar maximele între -15 şi -10 grade.
    AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
    În Crişana şi în Banat vremea va fi geroasă îndeosebi în cursul nopţilor şi al dimineţilor, când valorile termice se vor situa frecvent sub -15 grade.
    Sursa: Administraţia Naţională de Meteorologie - www.inmh.ro
  • 05.01.2017
    AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 05 ianuarie, ora 22 – 06 ianuarie, ora 20, aria ninsorilor se va extinde treptat dinspre Lunca Dunării și va cuprinde sudul, centrul și estul țării. În Oltenia, Muntenia, Dobrogea, sudul şi centrul Moldovei, precum şi în zona Carpaţilor de Curbură, local ninsorile vor fi însemnate cantitativ și se va depune strat de zăpadă consistent.
    Va fi viscol în Dobrogea, în cea mai mare parte a Munteniei şi în jumătatea sudică a Moldovei unde vântul va avea intensificări cu viteze de 50…70 km/h. În Carpaţii de Curbură şi zona înaltă din Carpații Meridionali rafalele vor depăşi 80…90 km/h, iar zăpada va fi spulberată și troienită. La începutul intervalului pe litoral vor fi precipitaţii mixte şi se va depune polei.
    AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
    În a doua parte a nopții de joi spre vineri (05/06 ianuarie) și în cursul zilei de vineri (06 ianuarie), în Municipiul Bucureşti şi în județele Ilfov, Teleorman, Giurgiu, Călărași, Ialomița, Buzău, Brăila, Constanța, Tulcea, Galați și Vrancea,temporar viscolul va fi puternic, rafalele vântului vor atinge 70...85 km/h, reducând vizibilitatea sub 50 m şi local troienind zăpada.
    Sursa: Administraţia Naţională de Meteorologie - www.inmh.ro
  • 12.10.2016
    INFORMARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 12 decembrie, ora 16:00 – 13 decembrie, ora 14:00, temporar vor fi precipitaţii îndeosebi în centrul, sudul şi estul ţării, la început mixte, apoi mai ales sub formă de ninsoare, iar la munte va ninge. Local se va depune strat de zăpadă, mai consistent în zona montană.
    Vor fi intervale de timp în care vântul va avea intensificări în majoritatea regiunilor. La munte, mai ales la altitudini mari, rafalele vor depăşi 80...90 km/h şi va fi viscol. În Moldova, Dobrogea şi Muntenia (inclusiv în zona Municipiului Bucureşti), local, vântul va depăşi la rafală 50... 60 km/h, viscolind trecător ninsoarea.
    Vremea se va răci accentuat, vor predomina temperaturile negative, iar în noaptea de marţi spre miercuri (13/14 decembrie) va fi ger (temperaturi minime sub -10 grade) în nordul, nord-estul, centrul ţării, local în sud şi pe arii mai restrânse în rest.
    În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj.
    Sursa: Administraţia Naţională de Meteorologie - www.inmh.ro
  • 30.11.2016
    ATENTIONARE METEOROLOGICĂ - COD GALBEN
    Interval de valabilitate: 01 decembrie, ora 17 – 02 decembrie, ora 08.
    Fenomene vizate: ninsori însemnate cantitativ şi viscolite în zonele de munte, nordul şi centrul ţării.
    Zone afectate: conform textului şi hărţii
    În intervalul menţionat, aria ninsorilor va cuprinde treptat toate zonele de munte, precum şi regiunile nordice şi centrale. Îndeosebi în nordul Carpaţilor Orientali şi în Munţii Apuseni, cantităţile de precipitaţii vor depăşi local 20...25 l/mp, iar stratul de zăpadă nou depus va fi consistent.
    Vântul va prezenta intensificări temporare, cu viteze la rafală de 50...60 km/h şi, mai ales în zona montană înaltă, peste 65...75 km/h, viscolind ninsoarea şi reducând semnificativ vizibilitatea.
    Notă: În Banat şi Crişana se vor semnala precipitaţii mixte, ce vor favoriza, pe arii restrânse, formarea poleiului.
    ATENTIONARE METEOROLOGICĂ - COD GALBEN
    Interval de valabilitate: 02 decembrie, ora 08 - 03 decembrie, ora 02.
    Fenomene vizate: intensificări ale vântului în vest, sud şi est şi pe arii restrânse polei; ninsori însemnate cantitativ şi viscolite în zonele de munte, nordul şi centrul ţării.
    Zone afectate: conform textului şi hărţii
    În intervalul menţionat, vor fi perioade de timp în care vântul va avea intensificări în Crişana, Banat, Oltenia şi Muntenia, iar în seara zilei de vineri, 2 decembrie şi în prima jumătate a nopţii de vineri spre sâmbătă (2/3 decembrie), mai ales în Dobrogea şi în sudul şi centrul Moldovei. Rafalele vor depăşi 55...65 km/h şi pe arii restrânse 70...75 km/h. Local, în aceste regiuni se vor semnala precipitaţii mixte care vor favoriza formarea poleiului. În nordul şi centrul ţării, dar mai ales în zonele de munte va continua să ningă însemnat cantitativ, iar vântul va avea intensificări susţinute, viscolind şi troienind zăpada.
    Îndeosebi în zona înaltă a Carpaţii Meridionali, vântul va sufla tare, cu peste 90...100 km/h, viscolind puternic şi troienind zăpada, iar vizibilitatea se va reduce sub 50 m.
    Sursa: Administraţia Naţională de Meteorologie - www.inmh.ro
  • 13.11.2016
    AVERTIZARE METEOROLOGICĂ - COD GALBEN
    Interval de valabilitate: 13 noiembrie, orele 09 – 20. Fenomene vizate: intensificări ale vântului în sud, est şi centru. ninsori moderate cantitativ în nord şi centru. Zone afectate: conform textului şi hărţii
    În intervalul menţionat, vântul va avea intensificări temporare în toate regiunile, cu viteze mai mari în Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Moldova şi Transilvania, unde rafalele vor depăşi 60...70 km/h şi pe arii restrânse vor atinge 80...90 km/h.
    Va ninge moderat cantitativ în nordul şi centrul ţării, precum şi în zona de munte, unde se va depune strat de zăpadă.
    AVERTIZARE METEOROLOGICĂ - COD PORTOCALIU
    Interval de valabilitate: 13 noiembrie, orele 11 – 18. Fenomene vizate: viscol puternic în zona montană înaltă a Carpaţilor Meridionali şi de Curbură; ninsori însemnate cantitativ şi viscolite în nordul Moldovei. Zone afectate: conform textului şi hărţii
    La munte va continua să ningă, iar în Carpaţii Meridionali şi de Curbură, cu precădere la altitudini de peste 1400 m, vântul va sufla tare, cu peste 90...100 km/h, viscolind puternic şi troienind zăpada, iar vizibilitatea se va reduce sub 50 m.
    În judeţele Suceava, Neamţ şi Botoşani vor fi ninsori în general însemnate cantitativ şi local viscolite, determinând temporar o scădere semnificativă a vizibilităţii.
    Sursa: Administraţia Naţională de Meteorologie - www.inmh.ro
  • 07.11.2016
    ATENŢIONARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 07 noiembrie, ora 22:00 – 08 noiembrie, ora 20:00 va ploua pe arii extinse în sudul, centrul şi estul ţării, unde cantităţile de apă vor depăşi local 15...20 şi izolat 30 l/mp. Ploile vor avea şi caracter de aversă şi pe suprafeţe restrânse se vor semnala descărcări electrice. La munte, la altitudini mari, îndeosebi în nordul Carpaţilor Orientali, precipitaţiile vor fi şi sub formă de lapoviţă şi ninsoare.
    Vântul se va intensifica mai ales în regiunile sudice şi sud-estice, cu viteze de 55...60 km/h, iar pe crestele montane rafalele vor depăşi temporar 70...80 km/h.
    În sudul Banatului, vestul şi nordul Olteniei şi în nordul Munteniei, precum şi în Munţii Banatului, Carpaţii Meridionali şi în Carpaţii de Curbură, cantităţile de apă vor depăşi local 25 l/mp şi izolat 40...50 l/mp.
    Notă: Ploile vor continua şi în următoarele zile, iar temperaturile vor scădea accentuat în toate regiunile, astfel că în zilele de 9 şi 10 noiembrie vremea va deveni rece pentru această perioadă din an.
    În funcţie de evoluţia meteorologică, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj.
    Sursa: Administraţia Naţională de Meteorologie - www.inmh.ro
  • 29.10.2016
    ATENŢIONARE METEOROLOGICĂ
    Începând din după-amiaza zilei de sâmbătă, 29 octombrie şi până în seara zilei de luni, 31 octombrie, la munte vor fi intervale de timp în care va ninge, iar vântul va avea intensificări cu viteze la rafală de peste 60...70 km/h, viscolind şi spulberând ninsoarea. Mai ales în zona Carpaţilor Meridionali şi Orientali rafalele vor depăşi temporar 80 km/h şi se va depune strat nou de zăpadă.
    Notă: Intensificări temporare ale vântului vor fi şi în restul teritoriului, unde rafalele vor atinge 50...60 km/h, iar duminică şi luni (30 şi 31 octombrie), îndeosebi în Maramureş, Transilvania şi Moldova trecător se vor semnala precipitaţii mixte.
    În funcţie de evoluţia meteorologică, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj.
    Sursa: Administraţia Naţională de Meteorologie - www.inmh.ro
  • 26.10.2016
    TRECEREA LA ORA DE IARNĂ
    Romanii vor trece, in data de 30 octombrie, la ora de iarna, ora 4.00 devenind ora 3.00, iar CFR Calatori anunta ca trecerea la ora Europei Orientale nu modifica mersul trenurilor in vigoare, noteaza Mediafax.
    renurile de calatori vor pleca din gari (statiile din care se formeaza) dupa ora oficiala de vara pana in noaptea de 29 / 30 octombrie ora 4.00, care devine ora 3.00.
    Astfel, in noaptea de 29 / 30 octombrie 2016, cand ora 4.00 devine ora 3.00, toate trenurile de calatori care au ora de plecare din statiile de formare dupa ora 4.00 vor pleca la orele din mersul de tren in vigoare, respectand ora Europei Orientale, potrivit unui comunicat de presa al CFR Calatori.
    Totodata, trenurile de calatori aflate in circulatie dupa ora 4.00, ora oficiala de vara, vor opri in statiile din parcurs stabilite, unde vor stationa pana la ora de plecare din orarul in vigoare dupa noua ora. Trenurile care mai au de parcurs o distanta scurta pana la statia finala isi vor continua mersul pana la destinatie.
    Avand in vedere ca si in tarile vecine trecerea la ora Europei Orientale se face tot duminica, 30 octombrie 2016, intre statiile de frontiera cu Republica Moldova, Ungaria, Serbia, Bulgaria si Ucraina, trenurile vor circula dupa orele din mersul de tren in vigoare.
    Sursa: www.hotnews.ro
  • 11.10.2016
    ATENŢIONARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 11 octombrie, ora 15 – 13 octombrie, ora 10, temporar va ploua în majoritatea regiunilor. În special în sud-estul, estul şi centrul ţării, precum şi în zonele montane şi submontane cantităţile de apă vor depăşi 25 l/mp şi pe arii restrânse 40...50 l/mp. La munte, îndeosebi în zona Carpaţilor Orientali şi Meridionali, treptat vor predomina ninsorile şi se va depune strat nou de zăpadă.
    Vântul va prezenta intensificări temporare în majoritatea regiunilor, cu viteze ce vor depăşi la rafală 55...65 km/h cu precădere în regiunile estice şi la munte şi pentru intervale scurte de timp peste 75...80 km/h în zona litoralului, dar şi pe crestele înalte de munte, unde va viscoli ninsoarea.
    AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
    În interval 11 octombrie, ora 18 – 12 octombrie, ora 20, în judeţele Suceava, Botoşani, Neamţ, Iaşi, Bacău, Vaslui, Vrancea, Galaţi, Brăila, Buzău, Prahova, Constanţa şi Tulcea, precum şi în zona de munte aferentă judeţului Dâmboviţa se vor cumula cantităţi de apă ce vor depăşi 50...60 l/mp şi pe arii restrânse 80...90 l/mp.
    În dimineața zilei de 12 octombrie 2016, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj.
    Sursa: Administraţia Naţională de Meteorologie - www.inmh.ro
  • 06.10.2016
    INFORMARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 06 octombrie, ora 10:30 - 07 octombrie, ora 10:00, în Maramureş, Crişana, precum şi în nord-vestul Transilvaniei va ploua pe arii extinse, iar cantităţile de apă vor depăşi local 15 l/mp şi izolat 25...30 l/mp. În zona de munte vor predomina ninsorile şi în special în Munţii Apuseni şi în nordul Carpaţilor Orientali se va depune strat nou de zăpadă.
    Temporar vântul va avea intensificări în nord-vestul teritoriului, dar mai ales la munte, unde vitezele la rafală vor atinge 65...70 km/h.
    Vremea se va menţine deosebit de rece în special în regiunile intracarpatice, iar temperaturile minime vor fi negative local în Transilvania şi pe arii restrânse în Moldova, nordul Olteniei şi al Munteniei, unde se va produce brumă.
    Notă: Începând din seara zilei de vineri, 07 octombrie şi până în după-amiaza zilei de sâmbătă, 8 octombrie, ploile se vor extinde treptat şi vor cuprinde regiunile din jumătatea de sud-est a teritoriului, unde cantităţile de apă vor fi însemnate.
    În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj.
    Sursa: Administraţia Naţională de Meteorologie - www.inmh.ro
  • 03.10.2016
    INFORMARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 03 octombrie, ora 23 - 06 octombrie, ora 23, în vestul, centrul şi nordul teritoriului, temporar va ploua şi se vor totaliza local peste 20 l/mp şi izolat 40...50 l/mp. În zona montană, treptat, începând din a doua parte a zilei de marţi (04 octombrie), ploile se vor transforma în lapoviţă şi ninsoare, iar mai ales în masivele din nordul teritoriului se va depune strat de zăpadă. Pe spaţii restrânse şi pentru scurt timp sunt posibile precipitaţii sub formă de lapoviţă sau ninsoare în Dealurile de Vest, în Maramureş, în nordul şi estul Transilvaniei, precum şi în nordul Moldovei.
    Vântul se va intensifica în majoritatea regiunilor şi va avea viteze mai mari în cele vestice, sud-vestice şi la munte, unde la rafală se vor depăşi 50...60 km/h, iar pe crestele montane va sufla tare.
    Temperaturile vor scădea accentuat, iar în regiunile intracarpatice şi în jumătatea de nord a Moldovei, miercuri (05 octombrie) şi joi (06 octombrie), vremea va fi deosebit de rece.
    În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj.
    Sursa: Administraţia Naţională de Meteorologie - www.inmh.ro
  • 19.09.2016
    ATENŢIONARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 19 septembrie, ora 10:30 – 20 septembrie, ora 21, vor fi ploi cu caracter temporar în toată ţara şi se vor cumula cantităţi de apă ce vor depăşi frecvent 20...25 l/mp şi pe arii restrânse 40...50 l/mp. La începutul perioadei avertizate, cu precădere în regiunile sudice şi sud-estice, ploile vor fi însoţite de descărcări electrice, intensificări ale vântului ce vor lua şi aspect de vijelie şi izolat de grindină. În a doua parte a zilei de 20 septembrie, ploile însemnate cantitativ se vor semnala în special în sud-vest.
    AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 19 septembrie, ora 15 – 20 septembrie, ora 12, în judeţele Bacău, Vaslui, Vrancea, Galaţi, Tulcea, Brăila şi Buzău şi în zona de munte a judeţelor Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Vâlcea şi Gorj ploile vor avea caracter torenţial şi se vor cumula local 60...80 l/mp.
    Notă: Temperaturile vor scădea semnificativ în toate regiunile, astfel că pe parcursul zilelor de marţi, 20 septembrie şi miercuri, 21 septembrie, vremea va deveni rece pentru această dată în toată ţara.
    În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj.
    Sursa: Administraţia Naţională de Meteorologie - www.inmh.ro
  • 15.07.2016
    AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 15 iulie ora 10 - 16 iulie ora 10, instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată în jumătatea de vest a ţării. Vor fi averse torenţiale, frecvente descărcări electrice, grindină şi intensificări de vânt cu aspect de vijelie. Cantităţile de apă vor depăşi 25...30 l/mp şi izolat 50 l/mp.
    În intervalul 15 IULIE ORA 18 – 16 IULIE ORA 10, în vestul şi nordul Olteniei, Banat şi sudul Crişanei, gradul de instabilitate atmosferică va fi foarte ridicat, iar local se vor cumula cantităţi de apă de peste 60 l/mp şi izolat peste 80...90 l/mp.
    AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 16 IULIE ORA 10 – 17 IULIE ORA 10, instabilitate atmosferică va fi accentuată în zona de munte, precum şi în Transilvania, Maramureş, Oltenia, Banat şi Crişana. Vor fi averse torenţiale, descărcări electrice, intensificări de vânt cu aspect de vijelie şi grindină. Cantităţile de apă vor depăşi local 20...25 l/mp şi izolat 50 l/mp.
    În intervalul 16 IULIE ORA 15 – 17 IULIE ORA 06, în judeţele Bihor, Satu Mare, Sălaj, Cluj, Alba, Hunedoara, Sibiu, Gorj, Vâlcea şi zona de munte a judeţului Arad, ploile vor avea caracter torenţial, iar cantităţile de apă vor depăşi local 60...70 l/mp.
    ATENŢIONARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 15 – 16 IULIE, va fi caniculă în sudul şi estul Munteniei, în partea continentală a Dobrogei şi în sudul Moldovei. Temperaturile maxime vor atinge frecvent 35…36 de grade şi izolat 37 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități, astfel că disconfortul termic va fi accentuat.
    Notă: În cursul zilei de duminică, în estul şi sud-estul teritoriului vremea se va menţine călduroasă, izolat caniculară.
    Sursa: Administraţia Naţională de Meteorologie - www.inmh.ro
  • 13.07.2016
    ATENŢIONARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 14 iulie ora 09 – 15 iulie ora 08, instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată în Maramureş, Crişana, Banat, vestul Transilvaniei şi al Olteniei, unde şi valorile termice vor scădea. Vor fi averse cu caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie. Local va cădea grindină, iar cantităţile de apă vor depăşi 30...35 l/mp şi izolat 40...50 l/mp.
    În judeţele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu şi Ilfov, inclusiv în Municipiul Bucureşti va fi caniculă. Temperaturile maxime vor depăşi frecvent 35...36 de grade, iar în Lunca Dunării vor atinge 38 de grade. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități, astfel că disconfortul termic va fi accentuat.
    Notă: În celelalte regiuni vremea se va menţine călduroasă, iar instabilitatea atmosferică se va manifesta pe arii restrânse.
    ATENŢIONARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 15 IULIE ORA 08 – 17 IULIE ORA 10, instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată în jumătatea de vest a ţării. Vor fi averse torenţiale, frecvente descărcări electrice, grindină şi intensificări de vânt cu aspect de vijelie. Cantităţile de apă vor depăşi 25...30 l/mp şi izolat 50…80 l/mp.
    Notă: prezentul mesaj va fi actualizat în cursul dimineţii de vineri 15 iulie.
    ATENŢIONARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 15 - 16 IULIE, va fi caniculă în sudul şi estul Munteniei, în partea continentală a Dobrogei şi în sudul Moldovei. Temperaturile maxime vor atinge frecvent 35…36 de grade şi izolat 37 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăsi pragul critic de 80 de unităti, astfel că disconfortul termic va fi accentuat.
    Notă: În cursul zilei de duminică, în estul şi sud-estul teritoriului vremea se va menţine călduroasă, izolat caniculară.
    Sursa: Administraţia Naţională de Meteorologie - www.inmh.ro
  • 25.06.2016
    ATENŢIONARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 27 iunie ora 10:00 – 28 iunie ora 10:00, în zonele montane, în Banat, Crişana, Maramureş, Transilvania, în vestul Olteniei şi nordul Moldovei, dar pe arii mai restrânse şi în celelalte regiuni instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată. Vor fi averse torenţiale, frecvente descărcări electrice, intensificări de vânt ce vor lua şi aspect de vijelie şi pe arii restrânse grindină. Cantităţile de apă vor depăşi local 25 l/mp şi izolat 50...60 l/mp.
    Notă:Instabilitatea atmosferică se va menţine accentuată şi pe parcursul zilei de marţi,28 iunie, în special în centrul, sudul şi estul ţării.
    Vremea se va menţine călduroasă, astăzi 26 iunie în majoritatea regiunilor, iar mâine 27 iunie, în jumătatea de sud-est a teritoriului. Disconfortul termic va fi ridicat, iar indiceletemperatură - umezeală (ITU) se va situa în jurul pragului de 80 de unităţi.
    Sursa: Administraţia Naţională de Meteorologie - www.inmh.ro
  • 23.06.2016
    ATENŢIONARE METEOROLOGICĂ
    În cursul zilei de 23 iunie, în cea mai mare parte a Munteniei şi a Dobrogei, în jumătatea sudică a Olteniei şi a Moldovei şi pe arii restrânse în celelalte regiuni, vremea va fi caniculară. Se vor înregistra temperaturi maxime frecvent în jur de 35 de grade, iar noaptea va fi tropicală, cu valori minime ce nu vor scădea sub 20 de grade.
    Îndeosebi în zonele de câmpie şi podiş, disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură - umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.
    Notă: În zonele montane, în nord-estul şi centrul ţării şi izolat în restul teritoriului, instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată şi, mai ales după-amiaza şi seara, vor fi averse torenţiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi posibil grindină.
    ATENŢIONARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 24-25 iunie, în Banat, Crişana, Maramureş, sudul Olteniei şi al Munteniei şi pe arii restrânse în celelalte regiuni, vremea se va menţine caniculară. Se vor înregistra temperaturi maxime frecvent în jur de 35 de grade, iar noaptea vor fi valori minime ce nu vor scădea sub 20 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură - umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.
    Notă: Îndeosebi în zonele montane şi submontane instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată şi, mai ales după-amiaza şi seara, vor fi averse torenţiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi izolat grindină.
    Sursa: Administraţia Naţională de Meteorologie - www.inmh.ro
  • 20.06.2016
    ATENŢIONARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 20 iunie, ora 14 – 21 iunie, ora 11, în Banat, Crişana, Maramureş, precum şi în vestul Transilvaniei şi al Olteniei, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Vor fi averse torenţiale, frecvente descărcări electrice, intensificări de vânt ce vor lua şi aspect de vijelie şi căderi de grindină. Cantităţile de apă vor depăşi local 20...25 l/mp şi izolat 50 l/mp.
    Notă: În restul teritoriului astfel de fenomene se vor semnala pe arii restrânse şi la intensitate mai redusă.
    Din după-amiaza zilei de luni, 20 iunie, în sudul, estul şi local în centrul ţării disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.
    Sursa: Administraţia Naţională de Meteorologie - www.inmh.ro
  • 17.06.2016
    ATENŢIONARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 17 iunie, ora 16 – 18 iunie, ora 09, instabilitatea atmosferică va fi deosebit de accentuată în Banat, Crişana, Maramureş, vestul şi nordul Transilvaniei, precum şi în nordul Moldovei. Vor fi frecvente descărcări electrice, intensificări de vânt cu aspect de vijelie, va cădea grindină, iar aversele vor fi izolat importante cantitativ (peste 20...30 l/mp).
    Notă: În cea mai mare parte a ţării vremea va fi caniculară, cu maxime cuprinse între 35 şi 37 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat şi indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge frecvent şi local va depăşi pragul critic de 80 de unităţi în zonele de câmpie şi podiş. În noaptea de vineri spre sâmbătă, 17/18 iunie, temperaturile minime vor fi, în general, peste 20 de grade, caracterizând o noapte tropicală.
    Menţionăm că precipitaţiile prognozate în România pot antrena spre sol particulele de praf saharian, dar în concentraţii reduse.

    ATENŢIONARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 18 iunie, ora 09 – 19 iunie, ora 09, în sud-vestul, centrul şi nord-estul ţării, precum şi în zona montană instabilitatea atmosferică va deveni deosebit de accentuată. Vor fi averse torenţiale, frecvente descărcări electrice, intensificări de vânt cu aspect de vijelie şi va cădea grindină. Cantităţile de apă vor depăşi local 15...20 l/mp şi izolat 30...40 l/mp.
    Notă: În restul teritoriului astfel de fenomene se vor manifesta temporar şi pe spaţii restrânse.
    În regiunile sudice, vremea se va menţine caniculară, cu maxime în jurul a 36 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat şi indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge frecvent şi local va depăşi pragul critic de 80 de unităţi în zonele de câmpie şi podiş. În noaptea de sâmbătă spre duminică, 18/19 iunie, temperaturile minime vor fi caracteristice unei nopţi tropicale.
    Menţionăm că precipitaţiile prognozate în România pot antrena spre sol particulele de praf saharian, dar în concentraţii reduse.

    Sursa: Administraţia Naţională de Meteorologie - www.inmh.ro
  • 11.06.2016
    INFORMARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 12 iunie, ora 12 – 14 iunie, ora 21, instabilitatea atmosferică va fi accentuată, mai ales în nord-vestul şi vestul ţării, precum şi în zona Carpaţilor Occidentali şi Meridionali şi dealurile aferente, unde cantităţile de apă vor depăşi local 20 l/mp şi izolat, mai ales la munte, 50 l/mp. Vor fi averse, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului ce vor lua şi aspect de vijelie, precum şi căderi de grindină.
    Astfel de fenomene se vor semnala pe arii şi intervale de timp mai restrânse şi în regiunile sudice şi sud-estice.
    În vest şi nord-vest instabilitatea atmosferică se va manifesta şi înainte de începerea intervalului avertizat.
    Sursa: Administraţia Naţională de Meteorologie - www.inmh.ro
  • 02.06.2016
    AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 02 iunie, ora 13 – 03 iunie, ora 21, instabilitatea atmosferică va fi accentuată în toate regiunile, vor fi averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului ce vor lua aspect de vijelie şi izolat va cădea grindină. Se vor înregistra frecvent cantităţi de apă de 15...20 l/mp, iar în Moldova şi în zona Carpaţilor Orientali şi Meridionali cantităţile de apă vor depăşi 40...50 l/mp.
    ATENTIONARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 02 iunie, ora 16 – 03 iunie, ora 18, n judeţele Vrancea, Bacău, Vaslui, Neamţ, Iaşi, Suceava, Botoşani ploile vor avea caracter torenţial şi se vor depăşi local 50 l/mp şi izolat, mai ales în zona de munte, 80...100 l/mp.
    Sursa: Administraţia Naţională de Meteorologie - www.inmh.ro
  • 24.05.2016
    ATENŢIONARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 24 mai, ora 15 – 25 mai, ora 21, vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată în cea mai mare parte a ţării. Vor fi averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului ce vor lua aspect de vijelie şi pe arii restrânse grindină. În Moldova, Dobrogea, Transilvania, Maramureş, nordul şi estul Munteniei, precum şi în zona de munte, cantităţile de apă vor depăşi local 20...25 l/mp şi izolat, cu precădere în Carpaţii Orientali, 50...70 l/mp.
    În a doua parte a zilei de marţi (24 mai) şi la începutul nopţii de marţi spre miercuri (24/25 mai), manifestări specifice instabilităţii atmosferice se vor semnala cu o intensitate mai mare şi în centrul şi sudul Munteniei, inclusiv în zona municipiului Bucureşti.
    Sursa: Administraţia Naţională de Meteorologie - www.inmh.ro
  • 10.04.2016
    ATENŢIONARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 10 aprilie, ora 15 – 11 aprilie, ora 23, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată în regiunile din sudul, centrul şi estul ţării unde va ploua pe arii extinse. Ploile vor avea şi caracter torenţial, iar în zona Carpaţilor Meridionali şi Orientali, în nordul Munteniei, precum şi în jumătatea sudică a Moldovei, cantităţile de apă vor depăşi local 30...40 l/mp şi izolat 60...70 l/mp.
    n după-amiaza zilei de duminică se vor semnala descărcări electrice şi, izolat, intensificări de scurtă durată ale vântului şi vor fi condiţii de grindină.
    NOTĂ: În restul Munteniei, inclusiv în municipiul Bucureşti, în Dobrogea şi în jumătatea de nord a Moldovei se vor cumula, în general, cantităţi de apă de 15...20 l/mp.
    Sursa: Administraţia Naţională de Meteorologie - www.inmh.ro
  • 08.04.2016
    INFORMARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 09 aprilie, ora 11 – 11 aprilie, ora 23, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, în cursul zilei de sâmbătă (09 aprilie), în jumătatea vestică a teritoriului şi în zonele de munte, iar începând cu noaptea de sâmbătă spre duminică (09/10 aprilie), mai ales în regiunile sudice, centrale şi ulterior în cele estice. Cantităţile de apă vor depăşi local 20 l/mp şi izolat, îndeosebi în zonele de deal şi de munte, 40...50 l/mp. Ploile vor avea şi caracter torenţial şi vor fi însoţite de descărcări electrice şi izolat de grindină.
    Notă: Menţionăm că precipitaţiile prognozate pentru intervalul 08 - 11 aprilie 2016 în România pot antrena spre sol particulele de praf saharian, dar în concentraţii reduse.
    Sursa: Administraţia Naţională de Meteorologie - www.inmh.ro
  • 26.03.2016
    TRECEREA LA ORA DE VARĂ
    Romania trece, in noaptea de sambata spre duminica, la ora oficiala de vara. Ceasurile vor fi date cu o ora inainte, astfel ca ora 3.00 va deveni ora 4.00. Duminica, 27 martie, va fi cea mai scurta zi din an, urmand sa aiba doar 23 de ore. Dupa ce ceasurile vor fi date cu o ora inainte, diferenta dintre ora oficiala a Romaniei si Timpul Universal (GMT) va fi de trei ore. In restul anului, diferenta orara fata de ora meridianului Greenwich (GMT) este de doua ore.

    Prin aceasta trecere, orarul de vara din Romania este corelat cu cel practicat in statele Uniunii Europene, care isi schimba ora in ultima duminica a lunii martie si in ultima duminica a lunii octombrie. In acest an, ora oficiala de vara se aplica de la 31 martie pana la 26 octombrie.

    Pe perioada lunilor de vara, cand soarele rasare la ora 4.30 si apune la ora 20.00, s-a recurs la aceasta conventie, aplicata in Romania din anul 1979, pentru folosirea optima a luminii naturale si reducerea iluminatului artificial.

    Sursa: www.hotnews.ro
  • 22.03.2016
    ATENŢIONARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 23 martie, ora 08 – 24 martie, ora 11, aria precipitaţiilor va cuprinde toată ţara dinspre sud-vest. Vor fi ploi, iar în noaptea de miercuri spre joi (23/24 martie) şi în prima parte a zilei de joi (24 martie) în estul şi în sud-estul Transilvaniei, precum şi în nordul şi vestul Moldovei, precipitaţiile vor fi sub formă de lapoviţă şi ninsoare. În zona montană vor predomina ninsorile, mai abundente în Carpaţii Meridionali şi Orientali, unde se va depune strat nou de zăpadă.
    În sudul Banatului, zona deluroasă din Oltenia, Muntenia şi sudul Moldovei se vor cumula 25...30 l/mp şi pe arii restrânse 40...50 l/mp.
    NOTĂ: În sudul şi sud-estul teritoriului ( inclusiv în zona municipiului Bucureşti) se vor totaliza 15...25 l/mp, vântul se va intensifica şi temporar vor fi rafale de peste 50...60 km/h. Vremea va deveni rece pentru ultima decadă a lunii martie în majoritatea zonelor.
    Cantităţi de apă de 10...20 l/mp se vor cumula local în sudul ţării şi în cursul zilei de marţi (22 martie).
    Sursa: Administraţia Naţională de Meteorologie - www.inmh.ro
  • 19.03.2016
    Ora Pamantului la Timisoara
    Timişorenii au sărbătorit Ora Pământului aşa cum au ştiut mai bine: în stradă. Peste 300 de biciclişti s-au adunat la pedalarea organizată de Timişoara Cycle Chic, pe un traseu care a durat mai bine de o oră pe străzile oraşului. Adunarea s-a dat la ora 20, în Parcul Central, de unde bicicliştii, înarmaţi cu faruri şi stopuri şi elemente reflectorizante, au pornit prin faţa Catedralei, pe la gară, prin centru şi mai apoi pe alte străzi într-o pedalare în grup, pentru a demonstra că bicicleta este cel mai bun mijloc de transport.
    Sursa: www.tion.ro
  • 19.03.2016
    Tiberiu Useriu a castigat cel mai greu maraton din lume 6633 Ultra, desfasurat dincolo de Cercul Polar
    Maratonistul Tiberiu Useriu a finalizat pe primul loc cel mai greu maraton din lume, dupa ce a alergat 566 de kilometri la Polul Nord, in conditii meteo extrem de dificile, informeaza un comunicat de presa.
    Tiberiu a condus cursa de la inceput pana la final. Maratonul arctic 6633 Ultra a inceput anul acesta pe 11 martie in Canada, dincolo de Cercul Polar si i-a provocat pe participanti sa strabata cei 566 de kilometri in doar 150 de ore de la start.
    Cu toate ca s-a ranit la picior cu doar putin timp inainte de incheierea maratonului, Tiberiu a reusit sa termine cursa cu un avans de o ora fata de concurentul care a iesit pe locul doi, Toh Poh Joo, din Singapore, arata sursa citata,
    Pentru a obtine acest avans, Tiberiu Useriu a alergat ultimii 15 kilometri.
    Tiberiu Useriu a urmat un antrenament dur inainte de maratonul arctic. El si-a petrecut iarna anului trecut in Pasul Tihuta din Muntii Calimani, unde a alergat la bustul gol, a dormit in ger sub cerul liber si a facut baie la copca pentru a rezista temperaturilor de la Polul Nord.
    Maratonul arctic 6633 Ultra a fost finalizat anul acesta si de alti doi romani, Vlad Tanase si Andrei Rosu. Ambii au terminat cursa pe locul trei.
    La maraton s-au inscris in total 12 concurenti din SUA, Marea Britanie, Scotia, Franta, Romania, Australia, Zimbabwe si Singapore.
    Sursa: www.hotnews.ro
  • 19.03.2016
    INFORMARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 19 martie, ora 03 – 20 martie, ora 08, valorile termice vor fi în scădere în majoritatea zonelor, dar în special în jumătatea de nord-est a ţării, unde vremea va deveni rece pentru această perioadă din an. În noaptea de sâmbătă spre duminică (19/20 martie) se vor înregistra temperaturi preponderent negative, în depresiuni vor fi minime la limita gerului şi pe suprafeţe extinse se va produce brumă.
    Se vor semnala precipitaţii în general slabe, sub formă de ninsoare în zona montană şi mixte, la început local în nord, în est şi în centru, apoi izolat şi în partea de sud-est a teritoriului.
    Vântul va avea intensificări la munte, dar temporar şi în celelalte regiuni, cu viteze mai mari în Moldova, Dobrogea, Muntenia şi vestul Olteniei, unde vor fi rafale de 55-60 km/h.
    În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj.
    Sursa: Administraţia Naţională de Meteorologie - www.inmh.ro
  • 11.03.2016
    Iolanda Balas Soter, o legenda a sportului romanesc, a murit la varsta de 79 de ani
    Dubla campioana olimpica la atletism Iolanda Balas Soter, considerata o legenda a sportului romanesc, s-a stins din viata la varsta de 79 de ani, anunta Mediafax. Fosta sportiva avea probleme de sanatate de mai mult timp. Multipla recordmana mondiala si olimpica si fost presedinte al Federatiei Romane de Atletism, Iolanda Balas a fost o mare personalitate a sportului mondial.

    Nascuta pe 12 decembrie 1936, la Timisoara, Iolanda Balas, a fost dubla campioana olimpica la Roma 1960 si Tokyo 1964, la proba de saritura in inaltime. Sportiva a stabilit 14 recorduri mondiale si a avut o serie de 105 concursuri consecutive castigate, performanta unica in lume. A castigat doua medalii de aur la Campioantele Europene de atletism de la Stockholm in 1958 si Belgrad in 1962, precum si o medalie de argint la Berna in 1954.

    Iolanda Balas a figurat in anul 2000 in top 10 al celor mai mari atlete din lume.

    De asemenea, Iolanda Balas a fost presedintele Federatiei Romane de Atletism intre 1988 si 2005, de numele ei legandu-se construirea actualului sediu al FRA, dar si amenajarea mai multor piste de atletism.

    Intr-un interviu acordat vara trecuta revistei Sport in Romania, Iolanda Balas declara ca "Daca ma uit in buletin, nu-mi prea vine sa cred. Totul a curs atat de repede. Acum ma cam chinuieste un diabet, ca sa nu va mai zic despre tendonul meu partial rupt de la piciorul de bataie, dar de vreo doua luni m-am ales si cu o raceala zdravana in sala de atletism si am facut o pneumonie dubla! Si doua luni n-am putut iesi din casa, am stat numai cu antibiotice langa mine. Asta-i varsta, nu avem ce face. Incerc in schimb sa nu stau acasa degeaba, sa am o preocupare cat de cat. Ma concentrez pe revista noastra de atletism si sunt foarte mandra ca ea exista, fiindca in general se vorbeste prea putin despre atletism. Si nu numai despre atletism, de fapt. Presa sportiva, iertati-ma daca critic, in afara de fotbal, nu mai are nicio alta tema."

    Sursa: www.hotnews.ro
  • 08.03.2016
    INFORMARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 09 martie, ora 15 – 11 martie, ora 17, va ploua în cea mai mare parte a ţării. În Banat, în Oltenia şi în vestul Munteniei se vor cumula cantităţi de apă de 20...25 l/mp şi izolat de peste 35...40 l/mp.
    La munte, în special în Carpaţii Meridionali, la peste 1800 m altitudine precipitaţiile vor fi sub formă de lapoviţă şi ninsoare.
    Vântul va avea intensificări locale şi temporare în regiunile sudice şi sud-estice, cu viteze de 50-60 km/h.
    În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj.
    Sursa: Administraţia Naţională de Meteorologie - www.inmh.ro
  • 06.03.2016
    INFORMARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 06 martie, ora 22 – 08 martie, ora 08, aria ploilor se va extinde şi va cuprinde jumătatea vestică a ţării. În Banat, nordul Olteniei, Crişana şi vestul Transilvaniei, cantităţile de apă vor depăşi, pe arii restrânse, 20...25 l/mp, iar în Munţii Banatului şi în vestul Carpaţilor Meridionali, izolat, se vor cumula peste 35...40 l/mp.
    Vântul va avea intensificări temporare în majoritatea regiunilor, cu viteze de până la 50-55 km/h, iar la munte, îndeosebi în zona înaltă, va depăşi 70-80 km/h.
    În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj.
    Sursa: Administraţia Naţională de Meteorologie - www.inmh.ro
  • 03.03.2016
    INFORMARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 04 martie, ora 03 – 04 martie, ora 23, aria ploilor se va extinde, cuprinzând jumătatea sudică a ţării. În Oltenia, Muntenia şi în sudul Banatului se vor cumula cantităţi de apă ce vor depăşi local 15...20 l/mp şi izolat 35...40 l/mp, iar vântul va avea intensificări temporare cu viteze de 50-60 km/h.
    În Munţii Banatului, în Carpaţii Meridionali şi de Curbură, la altitudini de peste 1700 m, vor predomina ninsorile, iar rafalele vor depăşi 70 km/h.
    Notă: În sudul Banatului intensificări ale vântului vor fi şi în a doua parte a zilei de joi, 3 martie.
    Sursa: Administraţia Naţională de Meteorologie - www.inmh.ro
  • 29.02.2016
    INFORMARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 29 februarie, ora 23 – 01 Martie, ora 10, va ploua pe arii extinse în Banat, Crişana, Maramureş şi nordul Olteniei, unde cantităţile de apă vor depăşi, pe arii restrânse, 15 l/mp. În zonele de munte vor predomina ploile, iar îndeosebi în Carpaţii Occidentali şi vestul Carpaţilor Meridionali, izolat se vor cumula cantităţi ce pot depăşi 25 l/mp. Ploile vor avea mai ales caracter de aversă şi vor fi posibile descărcări electrice.
    Vântul va avea intensificări în toată zona montană, cu viteze de peste 65...75 km/h, iar pe crestele cele mai înalte rafalele vor depăşi 85...90 km/h. În restul teritoriului, rafalele se vor semnala pe spaţii restrânse şi la cote mai reduse.
    Notă: Intensificări ale vântului vor fi şi pe parcursul zilei de luni 29 februarie, în sudul Banatului, unde viteza la rafală va depăşi temporar 70 km/h.
    În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj
    Sursa: Administraţia Naţională de Meteorologie - www.inmh.ro
  • 20.02.2016
    INFORMARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 21 februarie, ora 10 – 22 februarie, ora 10, temporar vântul va avea intensificări în toată zona montană, cu viteze de peste 65...75 km/h, iar pe crestele cele mai înalte, rafalele vor depăşi 85...90 km/h.
    Totodată, la munte vor predomina ninsorile, ce vor fi temporar viscolite şi mai însemnate cantitativ în Munţii Apuseni şi în nordul Carpaţilor Orientali. Pe parcursul zilei de duminică, va ninge, în general slab cantitativ, şi la altitudini mai joase în Maramureş şi trecător în Transilvania.
    Notă: Unele intensificări ale vântului vor fi şi în restul teritoriului, dar pe spaţii restrânse şi cu viteze de până la 50...60 km/h.
    Sursa: Administraţia Naţională de Meteorologie - www.inmh.ro
  • 03.02.2016
    INFORMARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 04 februarie, ora 02 – 05 februarie, ora 08, temporar vor cădea precipitaţii sub formă de ploaie şi trecător lapoviţă şi ninsoare, joi dimineaţa, 4 februarie, mai ales în regiunile vestice, nordice şi centrale, apoi şi în restul teritoriului. La munte vor predomina ninsorile şi în special în zona Carpaţilor Meridionali şi Orientali se va depune un strat nou de zăpadă. Izolat se vor acumula cantităţi de precipitaţii care vor depăşi 15...20 l/mp.
    Vor fi perioade de timp în care vântul va avea intensificări la munte, cu viteze de peste 60...70 km/h şi va viscoli sau va spulbera zăpada, iar în restul teritoriului vitezele vor fi mai reduse (în general sub 50...55 km/h).
    Vremea se va răci în toate regiunile, astfel încât vineri dimineaţa, 5 februarie, temperaturile vor deveni preponderent negative.
    În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj.
    Sursa: Administraţia Naţională de Meteorologie - www.inmh.ro
  • 30.01.2016
    INFORMARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 31 ianuarie, ora 07 - 01 februarie, ora 17, în zonele montane va ninge, izolat se vor cumula cantităţi de precipitaţii ce vor depăşi 15 l/mp şi vor fi perioade în care vântul va sufla tare, cu viteze de peste 70...80 km/h, viscolind şi spulberând zăpada.
    Intensificări ale vântului se vor semnala temporar şi în celelalte regiuni, dar la cote mai reduse (50...55 km/h), iar în Maramureş, local în Transilvania şi Crişana, precum şi, trecător, în nordul Moldovei, precipitaţiile vor fi mixte.
    În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj.
    Sursa: Administraţia Naţională de Meteorologie - www.inmh.ro
  • 20.01.2016
    ATENŢIONARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 21-25 ianuarie, valul de frig va persista, astfel că vremea va fi deosebit de rece, geroasă noaptea şi dimineaţa în cea mai mare parte a ţării. Temperaturile minime se vor situa frecvent între -20 şi -15 grade, iar izolat vor coborî şi până la -28...-25 de grade, în timp ce maximele termice, preponderent negative, pe arii restrânse, nu vor depăşi -10 grade.
    NOTĂ: În cursul nopţii de joi spre vineri (21-22 ianuarie) şi pe parcursul zilei de vineri, 22 ianuarie, temporar vântul va avea unele intensificări în Moldova şi în zona de munte.
    Sursa: Administraţia Naţională de Meteorologie - www.inmh.ro
  • 19.01.2016
    ATENŢIONARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 19 ianuarie ora 18 – 21 ianuarie ora 10, vremea va fi deosebit de rece, geroasă noaptea şi dimineaţa în cea mai mare parte a ţării. În Oltenia, Muntenia, sudul şi estul Transilvaniei vor fi minime de -20....-15 grade, iar izolat se vor înregistra valori termice sub -25 grade.
    Notă: Vremea se va menţine deosebit de rece, local geroasă noaptea şi dimineaţa pînă în jurul datei de 26 ianuarie.
    În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj.
    Sursa: Administraţia Naţională de Meteorologie - www.inmh.ro
  • 15.01.2016
    ATENTIONARE METEOROLOGICĂ
    Începând din seara de sâmbătă, 16 ianuarie, aria ninsorilor se va extinde dinspre Lunca Dunării şi va cuprinde treptat regiunile sudice şi sud-estice ale ţării, precum şi zona Carpaţilor de Curbură. Se va depune strat de zăpadă consistent, iar vântul va avea intensificări cu viteze de 55...65 km/h, viscolind ninsoarea.
    AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
    În judeţele Buzău, Prahova, Ilfov (inclusiv municipiul Bucureşti), Giurgiu, Ialomiţa, Călăraşi, Brăila, Vrancea, Galaţi, temporar viscolul va fi puternic, iar viteza vântului la rafală va depăşi 70...80 km/h. Zăpada va fi troienită şi vizibilitatea se va reduce sub 50 m. În judeţele Tulcea şi Constanţa, viscolul va avea intensitatea maximă începând din primele ore ale zilei de duminică.
    Notă: În celelalte regiuni, ninsorile vor fi temporare, iar viteza vântului la rafală va fi, în general, de 35..45 km/h.
    În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj.
    Sursa: Administraţia Naţională de Meteorologie - www.inmh.ro
  • 07.01.2016
    ATENŢIONARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 7 ianuarie, ora 12 – 8 ianuarie, ora 06, în regiunile estice vântul va avea intensificări cu viteze de 60...70 km/h. În Moldova va ninge viscolit şi se va depune strat nou de zăpadă de aproximativ 10...15 cm. În Dobrogea şi estul Munteniei ploile se vor transforma treptat în lapoviţă şi ninsoare, trecător viscolită în cursul nopţii. În restul ţării vor fi precipitaţii mixte. Izolat se va mai depune polei.
    Sursa: Administraţia Naţională de Meteorologie - www.inmh.ro
  • 06.01.2016
    ATENŢIONARE METEOROLOGICĂ
    Fenomene vizate: ploi însemnate cantitativ
    Interval de valabilitate: 06 ianuarie, ora 18 – 07 ianuarie, ora 12
    Zone afectate: conform textului şi hărţii
    În intervalul menţionat, în judeţele Constanţa, Tulcea şi Călăraşi va ploua, iar cantităţile de apă vor fi de 20...25 l/mp şi izolat 40 l/mp.
    În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj.
    Sursa: Administraţia Naţională de Meteorologie - www.inmh.ro
  • 04.01.2016
    INFORMARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 4 ianuarie 2016, ora 18 – 5 ianuarie 2016, ora 12, aria ninsorilor va fi din nou în extindere şi va cuprinse cea mai mare parte a ţării. Acestea vor fi în general slabe cantitativ, iar în Oltenia şi Muntenia stratul de zăpadă nou depus va mai putea atinge pe arii restrânse 10 cm. În Dobrogea şi trecător în sud-estul Munteniei precipitaţiile vor fi mixte şi se va depune polei.
    Notă: Precipitaţiile, în general slabe cantitativ, se vor semnala şi în următoarele zile, dar acestea vor fi mixte favorizând formarea poleiului, în special în regiunile sudice.
    În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj.
    Sursa: Administraţia Naţională de Meteorologie - www.inmh.ro
  • 02.01.2016
    ATENŢIONARE METEOROLOGICĂ
    În intervalul 3 ianuarie 2016, ora 14 – 4 ianuarie 2016, ora 12, ninsorile se vor extinde dinspre sud-vestul extrem al ţării şi vor cuprinde treptat regiunile sudice, iar stratul de zăpadă nou depus va fi de aproximativ 10 cm. În Oltenia şi vestul Munteniei vântul va avea intensificări temporare, atingând la rafală 50...55 km/h, iar în sudul Banatului 60...70 km/h, viscolind zăpada.
    Vremea se va menţine geroasă în majoritatea regiunilor, iar în estul Transilvaniei şi în nordul şi centrul Moldovei, temperatura aerului va coborî local sub -15 grade.
    Notă: În sudul Dobrogei, precum şi în estul şi centrul Munteniei, inclusiv municipiul Bucureşti, va ninge slab, îndeosebi în noaptea de duminică spre luni (3/4 ianuarie), iar vântul va sufla cu 40...45 km/h.
    Sursa: Administraţia Naţională de Meteorologie - www.inmh.ro

  • Pentru alte ştiri accesaţi secţiunea Arhivă.